Egy ember simogatja a macskáját

Egy macskában azonosították a delta variáns​t — Jogosan félhetünk egy erősebb változattól?

A koronavírus mutánsai nem válogatnak a gazdatestek között. Az emberek megfertőzése után a betegség villámgyorsan átterjedt a háziállatokra, valamint a vadon élő fajokra is. Ezúttal egy szobamacska kapta el, a kutatók pedig azt vizsgálják, hogy az állatok körében kialakulhat-e egy olyan variáns, amely még veszélyesebb lehet az emberekre, mint az eddigiek.


Néhány tudós megpróbálta nyomon követni a koronavírus terjedését az állatvilágban, az eredmények pedig kezdetben lesokkolták a világot. Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy már vadon élő állatfajok is elkapták a betegséget, ez pedig egy olyan variánshoz is vezethet, amely minden eddiginél veszélyesebb az emberekre nézve. Mint kiderült az eddigi vizsgálatokból, az állatokban nem fejlődik olyan erős változat, amely komolyabb veszélyhelyzetet eredményezne.

Egy új tanulmány egy délkelet-pennsylvaniai házimacska esetéről számol be, amely 2021 szeptemberében fertőződött meg a delta variánssal — írja a ScienceAlert. A mintáit megvizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy az állatban kifejlődött betegség nem veszélyezteti a lakosokat. A környéken megbetegedett emberektől begyűjtött — nagyjából 4600 — mintának csupán 5 százaléka tartalmazta azt a minimális eltérést, amelyet a házimacskában találtak.

Egy orvos vizsg\u00e1lja a koronav\u00edrusteszteket

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun

„Amikor megnéztük a földrajzi területünkről származó emberi szekvenciák véletlenszerű mintavételét, a mi macskánk mintájában nem volt semmi drámaian eltérő. Tehát a mi következtetésünk az, hogy a macskát nem egy olyan vírus fertőzte meg, amely nagyon eltérő lett volna”

— magyarázza Elizabeth Lennon állatorvos a Pennsylvaniai Egyetemről.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta a delta variáns terjedését a házimacskák körében. Mindemellett a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a tesztek során fontos lehet több testrészből is mintát venni. A szóban forgó állatnak ugyanis negatív lett a tesztje az orrából vett minta szerint, majd a későbbi székletvizsgálat számolt be pozitív eredményről.


Nyitókép: Unsplash/Yerlin Matu