Két asztronautáról készített illusztráció

Így bulizik egy asztronauta — a NASA bemutatta az űrhajók parti módját​

Amikor majd az asztronauták éppen a Holdat kerülik meg, akkor akár hetekig távol lehetnek a Földtől. Ez idő alatt kell valami, ami szabadidejükben eltereli a figyelmüket. Éppen erre alkalmas a NASA-űrhajók parti módja, amivel könnyen elengedhetik magukat egy buli erejéig.


Az Artemis-küldetés első fázisa nemrég elindult, ezzel pedig egy hosszú, de jelentős szakaszt indítottak el a holdkutatás történetében. Az kezdeti szakaszban az Orion kapszula még nem szállít utasokat, a továbbiakban viszont tervben van az első női és az első színes bőrű asztronauta Holdra juttatása is.

A hosszútávú célok között szerepel egy fenntartható és életre alkalmas kutatóbázis kialakítása a Holdon. Ez lenne az emberiség első, más planétán létesített bázisa, ahol a szakértők kutatásokat végezhetnek és felkészülhetnek a mélyűr felfedezésére. Az Artemis-misszió részleteiről egy korábbi cikkünkben lehet bővebben olvasni.

Az Orion kapszula elkészítéséért a Lockheed Martin nevű cég — mely elsősorban repülőgépeket és fegyvereket gyárt — építette. A tervezési időszakban természetesen nagy figyelmet szenteltek az asztronauták kényelmére és szórakoztatására is, az egyik ilyen rendszert pedig nemrég videós formában mutatták be az érdeklődőknek.

A felvételen egy űrhajós ruhába bújt ember látszik az űrhajó fedélzetén, aki felszólítja az Amazon Alexa okosotthonrendszerét:

„Alexa, party mode!”.

A parancs hallatán a program felkapcsolja a hangulatvilágítást, vagyis az RGB fényeket, ezzel egy szórakozóhely hangulatát varázsolva oda. A jelenleg a Holdat megkerülő Orion kapszula hasznos terhei között nem csak egy Alexa kapott helyet, hanem egy iPad is, melyre feltelepítettek egy speciális videokonferencia-szoftvert — olvashatjuk a Futurism cikkében.

Mindezek célja, hogy az űrhajósoknak otthonosabb környezetben teljen a kintlétük, valamint, hogy online formában tartani tudják a kapcsolatot a rokonaikkal, barátaikkal. Ez egy kifejezetten fontos szegmense lehet a jövőbeli űrutazásnak, hiszen az akár hosszú hetekig eltartó küldetések unalmas perceit muszáj kitölteni valamivel annak érdekében, hogy az asztronauták ne betegedjenek bele a magányba és a küldetés terheibe.

Nyitókép: Shutterstock