Diána hercegné a fiatal Vilmos és Harry herceggel

Hatalmas összegért keltek el Diána walesi hercegné személyes levelei

A napokban árverésre kerültek a néhai Diána hercegné kézzel írt levelei. Az üzenetek mindegyikét két legjobb barátnőjének címezte, akik évtizedeken keresztül őrizték őket. Most, 2023-ban mégis megváltak az emlékektől jó cél érdekében. Ennyiért keltek el az egykori walesi hercegné írásai.


Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy a hercegné nagyjából milyen hangvételben írta a leveleket. Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

Diána a leveleket Susie és Tarek Kassemnek írta, akik mindketten a legközelebbi barátnői közé tartoztak. A feljegyzett dátumok szerint mind a 32 levél 1994 és 1997 között készült, tehát abban az időszakban, amikor a — most már királyi címmel bíró — Károly és Diána válófélben voltak. Ennek értelmében az üzeneteken valamilyen formában érződik a stressz, a harag és az elhagyatottság érzése is.

A tény, hogy ebből a gyászos időszakból maradtak fenn a személyes hangvételű levelezések, csak növeli az árucikkek értékét. Kassemék több mint 25 éve őrizték ezeket az írásokat, de most már túl nagy felelősségnek érzik a védelmüket. Elmondásuk szerint nem szeretnének a jövőben ekkora terhet átadni a gyermekeiknek.

„2023-ban e megrendítő dokumentumok tulajdonjoga olyan felelősséget jelent, amelyet Kassemék nem kívánnak átadni gyermekeiknek vagy unokáiknak. Úgy döntöttek, hogy eladják a leveleket, és az eladásból származó bevételt néhány olyan jótékonysági szervezet támogatására fordítják, amelyek közel álltak Dána szívéhez."

— olvashatjuk az aukciósház nyilatkozatát a Marie Claire cikkében.

A leveleket 141 150 fontért, azaz átszámítva hozzávetőlegesen 61,6 millió forintért vásárolták meg. Bár az eredeti tulajdonosok megtartottak néhány személyesebb darabot, a gyűjtemény mégis egy teljes képet fest Diána hercegné akkori időszakáról. Kassemék úgy nyilatkoztak, hogy nekik volt szerencséjük közelről megismerni az elmúlt évtizedek egyik legbefolyásosabb nőjét. Szeretnék, ha az árverés után mások is jobban beláthatnának abba az időszakba.

„Néhány levélben szó esik arról a hatalmas stresszről, amelyet Diána a nagyon nyilvános szívfájdalmak időszakában átélt, de jellemének ereje és nagylelkű, szellemes természete mégis átragyog.

Rendkívül megható levelezésgyűjtemény, amelyet a 20. század egyik legfontosabb és legbefolyásosabb nője írt, és amely dokumentálja egyik legértékesebb és legjelentősebb barátságát élete utolsó két évében"

— olvasható a leírásban.

Nyitókép: Getty