Harry herceg új könye, a Tartalék példányait árulják egy könyvesboltban a londoni Richmondban 2023. január 10-én

Már most az 1. helyen áll Harry herceg memoárja az Amazonon, az év bestsellerének jósolják

A magyarul Tartalék címet viselő önéletrajzi könyv már egy nappal a megjelenése előtt a legkelendőbb cím az Egyesült Királyságban, a kiskereskedők pedig tartós érdeklődésre számítanak.

Harry herceg Tartalék (Spare) című könyve jelenleg az első helyen áll az Amazon brit bestseller listáján, és a legnagyobb számú előrendelési címek között szerepel az kiskereskedőknél, még a keddi hivatalos megjelenés előtt.

A sussexi herceg első memoárját mindig is nagy érdeklődés övezte, de a könyv körüli közelmúltbeli hírverések után –például, hogy Harry és bátyja, Vilmos herceg között tettlegességig fajult egy vita korábban, hogy a királyi testvérek megkérték apjukat, ne vegye feleségül Kamillát, és hogy Harry kokaint szedett – megugrott az érdeklődés a könyv iránt.

Egy vasárnap sugárzott ITV-interjúban Harry is védelmébe vette a könyv megírását. Elmondta, hogy a család többi tagjától való kiszivárogtatások szintje azt jelenti az ő szemében, hogy számtalan könyvet írtak, minden bizonnyal több millió szót szenteltek annak, hogy megpróbálják a feleségét, Meghan Markle-t és őt olyan mértékben lejáratni, hogy el kellett hagynia az országot.

A nagykereskedők, köztük az Amazon és a Waterstones, 14 fontért kínálják a könyvet, ami a 28 fontos irányár felének felel meg, mióta az előértékesítés megkezdődött.

A Tartalék a megjelenés bejelentő tavalyi hír óta folyamatosan szerepel az Amazon könyves bestseller listáján, jelenleg az első helyet foglalja el az összesített bestseller listán.

A Waterstonesnál is jól fogy, ahol John Cotterill, a Waterstones non-fiction kategóriavezetője szerint a könyv az elmúlt évtized egyik legnagyobb előrendelésű címe volt a Waterstones számára.

„Arra számítunk, hogy a nagy vásárlói érdeklődés a megjelenés után is fennmarad, és minden jel arra mutat, hogy a Tartalék a 2023-as év egyik bestsellere lesz”

– tette hozzá.

A független könyvesboltokban azonban meglehetősen alacsony volt a kereslet, és a megjelenés előtti hírek talán kisebb érdeklődést eredményeztek, mondta egy könyvesboltos.

Hazel Broadfoot a dulwichi Village Booksból elmondta, hogy egy maréknyi előrendelést kapott Harry herceg könyvére, bár ez nem az üzlet fő piaca.

„Fogalmam sincs, mekkora lesz a kereslet holnap. Nem volt semmi jele annak, hogy a múlt heti sajtóvisszhangot követően megugrott volna a kereslet – ha valamit, akkor azt vártam, hogy ez a szintű hírverés csorbítja az eladási potenciált; nem érzem, hogy a könyv most akkora titkokat rejthetne.”

A független könyvesboltok korábban a Guardiannek elmondták, nem tudnak versenyezni a nagy kedvezményekkel, és nem számítanak sok előrendelésre a könyvre.

Janet Brakspear az angliai Wiltshire-ben lévő The Corsham Bookshopból eredetileg csak néhány példányt tervezett raktározni a Tartalékból, és nem számított sok eladásra üzletében. A bolt azonban öt előrendelést kapott, és további hét példányt rendelt.

„Megemeltük az eredeti becslésünket csak azért, hogy a megjelenés napján megkapjuk a könyvet, mivel úgy tűnik, tényleg nagy a felhajtás körülötte”

– mondta.

A Tartalék teljes első heti eladását jövő kedden teszi közzé a könyveladásokat az Egyesült Királyságban figyelő Nielsen.

(Guardian)

Nyitókép: Getty Images / Chris Jackson