A Van Gogh Múzeum körömszalonja

A Van Gogh Múzeum körömszalonként nyitott újra

A világhírű Van Gogh Múzeum — sok más kulturális helyszínnel együtt — egy nap erejéig haj- és körömszalonként nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az amszterdami kormány koronavírus elleni intézkedései miatt tették meg ezt a lépést, és remélik, hogy a jövőben igazságosabb és átláthatóbb rendeleteket hoznak majd, külön figyelmet szentelve a szellemi ágazatoknak.


A holland hatóság a legutóbbi koronavírus elleni intézkedései során engedélyezte a fodrászatok, körömszalonok, de még a szexmunkával foglalkozó intézmények működését is, viszont a múzeumok, kávézók, színházak és bárok mai napig nem nyithatnak ki. A kulturális társaságokat és a tulajdonsokat felháborították ezek a rendeletek, így úgy reagáltak, ahogy művészekhez illik.

Nem szerveztek erőszakos tűntetéseket, nem vonultak fel és fizikai erőfitoktatásra sem került sor, inkább kihasználták a rendeletek kiskapuit. Közel hetven kulturális intézmény fogott össze — köztük a Van Gogh Múzeum is — és egy teljes napig fodrász, körmös és egyéb szépészeti szolgáltatásokkal felfegyverkezve nyitották meg a múzeumok kapuit.

„A múzeumlátogatás biztonságos program, és ugyanolyan fontos, mint a körömszalonba járás, talán még fontosabb is. Mi csak azt kérjük, hogy legyenek következetesek, és úgy alkossák meg a szabályokat, hogy mindenki megértse őket. Jelenleg úgy tűnik, hogy ez hiányzik"

— olvashatjuk a Luxurylaunches cikkében.

Olyan híres intézmények is csatlakoztak ehhez a figyelemfelhívó demonstrációhoz, mint a Mauritshuis, mely edzőtáborrá alakultak át, valamint az amszterdami The Concertgebouw, ahol egy zenekari próbát lehetett meghallgatni hajvágás közben.

Nyitókép: Instagram/vangoghmuseum