Gerhard Richter

​Rekordáron, 25 millió dollárért kelhet el ez a Gerhard Richter festmény egy aukción

Gerhard Richter 4096 Farben (4096 szín) című ikonikus festménye május 18-án kerül árverésre a Sotheby's kortárs esti aukcióján New Yorkban, becsült értéke 18 és 25 millió dollár (6 és 8,4 milliárd forint) között lesz.


Ez a mű volt a csúcspontja Richter színmező festményeinek, amelyeket egy barkácsáruházi kirándulás ihletett az 1960-as évek közepén. Sokakhoz hasonlóan őt is elvarázsolták az ott található festékminták, amelyekben a festészet tökéletes eszközeit látta.

1966-ban első színmező művében gesztusokat tett e festékminták felé: vékony, fehér ráccsal elválasztott kis színtömböket vagy vékony, téglalap alakú táblázatokat. 1974-ben alkotta meg a 4096 Farben című művét, amelyet e stílus csúcsának tekintett, és amely a Color Charts sorozat utolsó darabja volt.

Ez a 4096 egyedi színdarabból álló festmény azonnal a pixelek eme rendkívül modern képét juttatja eszünkbe, és furcsa, de feltűnő párhuzamot mutat Beeple úttörő NFT alkotásával az Everydays: The First 5,000 Days (Mindennapok: Az első 5000 nap) című digitális művel. A 4096 Farben azonban egy sokkal hagyományosabb projekt, a kölni dóm ólomüveg ablakának szolgált alapjául.

De miért éppen 4096 színtömb? Richer rájött, hogy ha szürke és zöld színeket ad hozzá az elsődleges palettájához, akkor 1024 különböző árnyalatot tud elővarázsolni. Bármennyire is igyekezne több színt létrehozni, az már csak elhanyagolható eltolódást eredményezne. A 4096 szín elkészítéséhez Richter mind az 1024 árnyalatot négyszer ismételte meg, ami a színkombinációk maximális számát jelenti, mielőtt az egyik árnyalat és a másik közötti különbség feloldódik.

Gerhard Richter egyik Color Chart festm\u00e9nye a Sotheby's \u00e1rver\u00e9s\u00e9n 2018-ban

Fotó: Ian Gavan/Getty Images

A 4096 Farben Gerhard Richter utolsó és kétségtelenül legambiciózusabb Color Chart festménye – ez a sorozat nem csak közel egy évtizeden át foglalkoztatta a művészt, de arra inspirálta, hogy életművén belül tesztelje az absztrakció határait

− mondta a közleményben Kelsey Leonard, a Sotheby's New York-i kortárs esti aukcióinak vezetője.

Richter aukciós rekordja legutóbb tavaly októberben dőlt meg, amikor 192 Farben című színmező festménye 20,5 millió dollárért (közel 7 milliárd forint) kelt el.

Nyitókép: Robert Michael/Getty Images

(Robb Report)