Andy Warhol Monroe-portréja

A történelem második legdrágább festménye: elkelt Andy Warhol Monroe-portréja

Andy Warhol ikonikus, Marilyn Monroe-t ábrázoló portréja a napokban kelt el egy árverésen, melyen a végső összeg messze meghaladta a becsült értékét. Eladási árával a második legdrágább aukción elkelt festmény lett a történelemben.


Egy alig négyperces, heves licitálást követően Larry Gagosian kereskedő vásárolta meg a képet összesen 195 millió dollárért, vagyis hozzávetőlegesen 70 milliárd forintért. A szerencsés nyertes nem volt hajlandó elárulni, hogy magántulajdonának vagy az egyik ügyfele számára vásárolta-e meg a képet, az viszont biztos, hogy ezzel a végösszeggel a legértékesebb aukciós tárgy lett az árverésen.

A néhai színésznőt ábrázoló mű Thomas és Doris Ammann — svájci kereskedő testvérpár — hagyatékából került elő, melyből 36 tételt bocsájtottak eladásra. A teljes gyűjteményért 317,8 millió dollárt gyűlt össze, melynek 100 százaléka a gyermekek sürgős orvosi és oktatási ellátását biztosító jótékonysági szervezetek javát szolgálja. A Warhol-kép nyertese abban a szerencsés kiváltságban is részesül, hogy ő döntheti el, mely szervezetekhez kerüljön a bevétel 20 százaléka.

A valaha eladott legdrágább festmény Leonardo Da Vinci Salvator Mundi című műve, melyért 2017-ben 450,3 millió dollárt fizettek — 161 milliárd forintot —, mellette pedig a dobogó második fokát foglalja el a Monroe-festmény. Emellett ez az alkotás kapta a legmagasabb árat, melyet egy amerikai művész valaha elért egy aukción.

Warhol először 1962-ben festette meg Monroe-t kisebb méretben, majd pályafutása során még kétszer tért vissza múzsájához. A Shot Sage Blue Marilyn egy több darabból álló sorozat egyik darabja, melyhez piros, narancssárga és türkizkék színű változatok is tartoznak — írja az Artnet News. Különlegességük, hogy Dorothy Podber performanszművész egy revolverrel pontosan a világhírű színésznő szeme közé lőtt a négy egymás tetejére helyezett vásznon.

A szóban forgó kép az a darab, mely karcolás nélkül megúszta a pusztítást. A történetről, valamint az aukciót megelőző munkálatokról és bemutatókról egy korábbi cikkünkben lehet olvasni.

A sorozat többi festménye közül a kék változat Peter Brant újságpapírmogulnál van, aki 1967-ben 5 ezer dollárért vásárolta, a türkizkéket jelenleg Steve Cohen birtokolja, aki 2007-ben 80 millió dollárt fizetett érte, a piros pedig Philip Niarchos görög mágnásé. Alberto Mugrabi, akinek a családja birtokolja a legnagyobb Warhol-gyűjteményt, felkereste a birtokosokat, de egyikük sem szándékozott megválni a festményétől.