Monet A művész kertje Givernyben című festménye

Klímaaktivisták vörös festéket kentek Monet festményére

Két klímaaktivista vörös festéket kent fel a svéd Stockholmban található Nemzeti Múzeumban kiállított Monet-festmény védőüvegére.

Az Emma és Maj névtáblákat viselő két aktivista festékkel kente be A művész kertje Givernyben című festményt, melyet Monet 1900-ben festett.

A francia impresszionista művész rózsaszín és lila íriszeket ábrázoló élénk tájképe a stockholmi Nemzeti Múzeumban Kert – A művészet és a természet hat évszázada című kiállítás részeként látható, melyet a párizsi Musée d'Orsay-tól kapott kölcsön.

A két aktivista az Återställ Våtmarker (Vizes élőhelyek helyreállítása) környezetvédelmi szervezet logójával ellátott pólót viselt, amely a Twitteren és a Facebookon közzétett egy videót a tiltakozásról. A szervezet az AFP-nek adott interjúban vállalta a felelősséget is, és azzal érvelt, hogy a Monet festményéhez hasonló gyönyörű kertek hamarosan távoli emlékké válnak.

Helen Wahlgren , az Återställ Våtmarker szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy az éghajlati katasztrófa egyben egészségügyi válság is, mivel már most is emberek milliói halnak meg az éghajlati katasztrófa miatt.

Hozzátette, hogy a svéd kormánynak többet kell tennie a nemzetközi klímavállalások betartása érdekében.

„31 százalékkal kellene csökkentenünk a kibocsátásunkat. De a kibocsátásunk még mindig növekszik. Ez felháborító.”

A múzeum sajtóosztálya megerősítette, hogy két személy június 14-én délután fél három körül (keleti idő szerint reggel fél kilenc körül) festékkel kente össze A művész kertjét Givernyben.

„A festményt, amely üvegbe van zárva, most a múzeum restaurátorai vizsgálják, hogy megállapítsák, van-e rajta sérülés”

– közölte a sajtóiroda a CNN-nel.

A stockholmi regionális rendőrség közleményében, azt írja, hogy riasztották őket és letartóztatták a két nőt, a bűncselekményt jelenleg súlyos vandalizmusnak minősítik. Egyelőre nem világos, hogy a két letartóztatott személyen kívül más is érintett-e az incidensben, de több személyt ellenőriztek, és a rendőrség egyebek mellett a múzeum térfigyelő kameráinak segítségével vizsgálja majd felül az események menetét.

A rendőrségi sajtóközleményt is frissítették, hogy a két nő ellen súlyos testi sértés gyanújával emeltek vádat.

A stockholmi Nemzeti Múzeumban történt incidens a Kanadában, az Egyesült Államokban és Európában múzeumok és művészeti intézmények előtt zajló éghajlati tiltakozási hullámot követi, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fosszilis tüzelőanyag-iparnak nyújtott nagy állami támogatásokra, valamint a klímaváltozás világszerte növekvő hatásaira.

A stockholmi Nemzeti Múzeum azonban az AFP-nek elmondta, hogy természetesen ellenzi az olyan akciókat, amelyek a műalkotások károsodását kockáztatják.

„A kulturális örökség nagy szimbolikus értékkel bír, és elfogadhatatlan, hogy megtámadják vagy megsemmisítsék, függetlenül a céltól”

– mondta Per Hedstrom, a múzeum megbízott főfelügyelője.

Nyitókép: Wikipedia