A berlini Brandenburgi kapu

Klímaaktivisták festékkel fújták le a Brandenburgi kaput

Sürgősebb fellépésre szólítják fel a német kormányt a klímaváltozás ellen.


Az Utolsó generáció nevű német klímaaktivista csoport tagjai festékkel töltött tűzoltó készülékekkel fújták le a berlini népszerű nevezetesség mind a hat oszlopát vasárnap reggel.

A csoport prioritásai között szerepel, hogy Németország 2030-ig hagyjon fel minden fosszilis tüzelőanyag felhasználásával, és a gyorsabb kibocsátáscsökkentés érdekében rövid távú intézkedéseket hozzon, többek között általános 100 kilométer/órás sebességkorlátozás bevezetését az autópályákon.

„A tüntetés egyértelművé teszi: itt az ideje a politikai változásnak. El a fosszilis tüzelőanyagoktól – a méltányosság felé”

– áll a csoport közleményében.

A rendőrség lezárta a Brandenburgi kapu környékét, és megerősítette, hogy 14, az Utolsó Generációhoz tartozó aktivistát őrizetbe vett.

A leginkább a tiltakozásairól ismert csoport, amelynek aktivistái az utakra ragasztják magukat és blokkolják a forgalmat, provokatív és polarizáló szerepet játszik a német politikában és társadalomban.

Kai Wegner, Berlin polgármestere elítélte a csoport akcióit, mondván, hogy taktikájuk túlmutat a tiltakozás legitim formáin.

„Ezekkel az akciókkal ez a csoport nemcsak a történelmi Brandenburgi kaput, hanem a korunk és jövőnk fontos kérdéseiről folytatott szabad diskurzusunkat is károsítja”

– mondta a dpa nevű német hírügynökségnek.