A globális felmelegedés hatásáról készített illusztráció

Az űrbuborékokkal megoldást találtak a globális felmelegedésre?

A kibocsátott káros anyagok mennyisége soha nem látott katasztrófákhoz vezet, sok előrejelzés szerint pedig bármilyen próbálkozás hatása túl kevés és késői lenne. Egy kutatócsoport filmbe illő tervvel állt elő, mégpedig egy buborékszerű védőréteggel, ami felfoghatná a Nap sugarainak egy részét.


A probléma megoldása két szempontból is kiküszöbölhetetlennek hat. Egyrészről bármennyire is próbálják visszafogi a káros anyagok kibocsájtását, a Föld éghajlata magában rohamosan romlik. A helyzet annyira rossz, hogyha az emberiség már a mai naptól teljesen nullára csökkentené az üvegházhatású gázok termelését, akkor is évtizedekig, sőt évszázadokig együtt kellene élni a felmelegedés súlyos szövődményeivel.

A másik megoldási mód a szén megkötésében vagy eltávolításában, illetve a Föld felszínére érkező napfény mennyiségének csökkentésében rejlik. Ezt például aeroszolok légkörbe juttatásával tudnák előidézni. Az MIT kutatócsoportja viszont már elvetette az ötletet, ugyanis az ottani szakemberek szerint az éghajlati rendszerünk annyira összetett és dinamikus, hogy a mesterséges összetevők bevezetése nem lenne visszafordítható.

Éppen ezért gondolkodtak egy űrbéli védőrétegen, ami kívül esne a Föld légkörén és kellő biztonságot nyújthatna a tervek szerint. Az ötlet az, hogy vékony buborékszerű membránokat fejlesztenek ki. A csapat érvei alapján, ha mindezzel a napfény mennyiségét mindössze 1,5 százalékkal csökkenthetnék, akkor azzal kiküszöbölhetnék a klímaváltozás okozta gondokat.

Egy kis videós ismertető a klímaváltozás hatásairól: 

A réteg egyensúlyát feltehetően a Föld, a Nap, illetve a többi bolygó gravitációs erőinek kiegyensúlyozásával oldanák meg. Arra még nem adtak egyértelmű magyarázatot, hogy miből készítenék el a buborékokat, de mindenképp olyan anyag szükséges, ami ellent képes állni a napkitöréseknek és más egyéb hatásoknak is az űrben.

Sok kutató kétségeket támasztott az ötlettel kapcsolatban, hiszen nem tudják, milyen negatív következményei lehetnek annak, hogyha a fő csillagunk erejét ekkora mennyiségben letakarják. Befolyásolhatja ez a víz párolgását? Máshogy teremnének tőle a zöldségek és gyümölcsök? Ezek és még sok hasonló kérdés szól az elképzelés ellen.

Arról nem is beszélve, hogy mi motiválná az embereket a környezetvédelemre, hogyha egy ilyen kiskapu óvná meg a bolygót. A csapatnak még nagyon sok munkára van szükség a részletek kidolgozásához, de nem lenne meglepő, ha végül az ötlet kudarcba fulladna.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert