Egy olvadásnak indult jégsapka

Nem sok jót ígér a legnagyobb jégtakaró sorsáról készült előrejelzés​

A globális felmelegedés hatására a Föld legnagyobb jégtakarójának olvadása több méteres tengerszint-emelkedést okozhat csupán pár évszázad alatt. A kutatók több előrejelzést készítettek már erről a katasztrófáról, ezúttal viszont egy csoport szimulációkat végzett a legvalószínűbb lehetőségekről.


A vizsgálatokat végző tudósok számítógépes szimulációkat végeztek abból a célból, hogy modellezhessék a kibocsájtott káros anyagok szintjének jégtakarókra gyakorolt hatását. Elsősorban a 2100-ra , a 2300-ra, illetve a 2500-ra várható változásokat vették figyelembe.

A Durhami Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az olvadó kelet-antarktiszi jégtakaró akár fél méteres vízszínt emelkedést is okozhat, amennyiben a Föld lakosai nem változtatnak az üvegházhatást okozó gázkibocsájtás mennyiségén. Amennyiben ezt a szintet megtartja az emberiég a további években is, akkor 2300-ig 1-3, 2500-ig pedig 2-5 további méterrel növekedhet a tengerszint.

Egy olvad\u00e1snak indult j\u00e9gsapka

Fotó: Shutterstock

A szakértők meglátásai szerint viszont, amennyiben az emberek képesek visszaszorítani a szennyezést, akkor jelentősen csökkenne a jövőbeli katasztrófa becsült szintje — írja a ScienceAlert. Chris Stokes, a kutatás vezető szerzője így nyilatkozott a kapott eredményekről:

„Elemzésünk egyik legfontosabb következtetése, hogy a kelet-antarktiszi jégtakaró sorsa továbbra is nagymértékben a mi kezünkben van. Ez a jégtakaró messze a legnagyobb a bolygón, 52 méteres tengerszintnek megfelelő magasságot tartalmaz, és nagyon fontos, hogy ne ébresszük fel ezt az alvó óriást.”

Az ENSZ 2015-ös párizsi éghajlatváltozási konferenciáján történt egy megállapodás, mely szerint a globális felmelegedést jóval 2 Celsius-fok alatt tartják, ezen felül pedig törekednek a 1,5 Celsius-fok alatti szint elérésére. A kutatók szerint ennek a betartásával a Föld elkerülheti a legrosszabb forgatókönyvet és még talán meg is akadályozhatják a kelet-antarktiszi jégtakaró olvadását.

Az eredményekből bizonyítékot találtak arra is, hogy 3 millió évvel ezelőtt, amikor a hőmérséklet körülbelül 2-4 fokkal magasabb volt a jelenleginél, a szóban forgó fagyos terület összeomlott és több méterrel emelkedett meg a tenger vízszintje. 400 ezer évvel ezelőtt pedig nagyjából 700 kilométerrel húzódott beljebb a terület, mindössze egy-két fokos emelkedés hatására. A szakértők megjegyezték, hogy a lemez már nem olyan stabil, mint azt eddig hittük.

Nyitókép: Shutterstock