Egy hidegtől megfagyott női szem

A nő, aki túlélte a szilárdra fagyás állapotát​

Jean Hilliard évekkel ezelőtt túlélte a teljes megfagyást. Bőre szürke volt, teste pedig olyan merev, mint a jég. Aki rátalált ebben az állapotban azt hitte, hogy a lány meghalt, ám a felmelegítés után nem sokkal saját lábain távozott. Mi a tudományos magyarázata ennek a csodának?

Jean Hilliardba egy Wally Nelson nevű férfi botlott bele a közel mínusz 30 Celsius-fokos hidegben. A fiatal lány egy éjszakai kiruccanás után a szülei házához tartott, amikor váratlanul lerobbant a kocsija. A maradék távot gyalog próbálta megtenni, de véletlenül megcsúszott és elvesztette az eszméletét. Mindez idő alatt egy hétköznapi télikabát, a kezein kesztyűk és egy pár cowboycsizmába volt rajta, melyek egy kicsit óvhatták a fagytól.

A lány teste nagyjából hat órán keresztül volt kitéve az embertelen időjárásnak. A férfi így nyilatkozott az esetről:

„Megragadtam a gallérjánál fogva, és a tornácra csúsztattam. Azt hittem, meghalt. Keményebbre fagyott, mint egy deszka, de láttam, hogy néhány buborék jön ki az orrából."

Az extrém hipotermiát túlélő emberek esetei elég szokatlanok ahhoz, hogy hírértékük legyen, viszont nem is annyira ritkák. Orvosi körülmények között — vagy nagyon ritka esetekben — a test képes elég hosszú időre lefékezni az egész haldoklási folyamatot ahhoz, hogy legalább egy időre megbirkózzon az alacsony pulzussal — írja a ScienceAlert. Hilliard története azonban kiemelkedik a többi közül.

Testhőmérséklete nagyjából 27 fok volt, ami nagyjából tíz egységgel alacsonyabb, mint normál esetben. Emellett az arca hamuszürke volt, a szemei tömörek, a bőre pedig állítólag túl kemény ahhoz, hogy egy injekciós tűvel át lehessen szúrni.

Egy kis videós ismertető a megfagyott lány esetéről:

A természet egyes élőlényei különböző módszereket fejlesztettek ki annak érdekében, hogy megbirkózzanak a fagypont alatti hőmérséklettel. A mélytengeri halak például egy olyan anyagot termelnek, amely fagyállóként funkcionál a szervezetükben, némelyik békafajok pedig képesek a sejtjeiket szirupos állagúvá alakítani, így ellenállhatnak a hidegnek és a kiszáradásnak.

Mivel néhány meglepett szemtanú beszámolóján kívül nincs más forrás az esettel kapcsolatban, így továbbra is rejtélynek számít, hogy Hilliard miként volt képes túlélni a helyzetet. Elképzelhető, hogy a lány teste pusztán átlagos volt és csak az ember természetes védelmi reakciójának köszönheti az életét, de az is lehetséges, hogy valamilyen átlagtól eltérő szervezete van. Az azonban kétségtelen, hogy szerencséje volt.

Nyitókép: Shutterstock