Só fakanálon, sötét háttéren

Életet hosszabbíthat a sószóró eltüntetése az asztalról

Egy új tanulmány szerint érdemes lenne kihagyni a tányérra szórt extra sót.

A túl sok só fogyasztása nap mint nap kiszáríthat és felpuffaszthat minket, a túl sok nátrium pedig hosszú távon megterhelheti a szívünket.

Az amerikai felnőttek közel 90%-a több nátriumot fogyaszt a napi ajánlott maximum 2300 milligrammnál, valószínűleg ezért is ösztönzi a Food and Drug Administration (FDA) amerikai egészségügyi szervezet az élelmiszer-előállítókat arra, hogy csökkentsék a feldolgozott élelmiszerekben lévő nátrium mennyiségét, számol be róla az EatingWell.

Bár a felesleges só számos forrásból származhat, egy új tanulmány szerint különösen egy szokást kell megtörni. A European Heart Journal című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik az asztalnál többet sózzák meg az ételüket, nagyobb a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem sóznak.

A tanulmány megállapította, hogy azokkal az emberekkel összehasonlítva, akik soha vagy ritkán adtak hozzá sót az asztalnál, azok, akik ezt mindig megtették, 28%-kal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy természetes okból idő előtt meghalnak.

„Az ételek asztalnál történő sózása gyakori étkezési magatartás, amely közvetlen kapcsolatban áll az egyén hosszú távú preferenciájával a sós ízű ételek iránt és a szokásos sófogyasztással. A nyugati étrendben a só hozzáadása az asztalnál a teljes sóbevitel 6-20%-át teszi ki, és egyedülálló módot biztosít a szokásos nátriumbevitel és a halálozási kockázat közötti összefüggés értékelésére”

– mondta a tanulmány szerzője, Dr. Lu Qi sajtóközleményben.

A brit biobankban gyűjtött adatokat felhasználó kutatók a vizsgálatban több mint 500 000 ember orvosi és étkezési szokásaira vonatkozó információkat állítottak össze. A vizsgálat szempontjából a 75. életév betöltése előtt bekövetkezett halál korai halálnak minősült. A kutatócsoport szerint ez a tanulmány az első, amely az ételek sózása és az élettartam közötti kapcsolatot vizsgálta.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál a népeknél, akik az asztalnál sót adtak hozzá, rövidebb volt az átlagos élettartam, mint azoknál, akik ezt nem tették. 50 éves korukban azok a férfiak és nők, akik mindig sót adtak az asztalnál, 2,28, illetve 1,5 évvel rövidebb ideig éltek, mint azok, akik soha vagy ritkán tették ezt. A tanulmány szerint a több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztó embereknél a kockázat némileg csökkent, de a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns.

A több gyümölcs és zöldség fogyasztása segíthet a napi káliumbevitelben, ami pedig segíthet a felesleges nátrium szervezetre gyakorolt hatásainak csökkentésében. Minél több káliumot fogyasztunk, annál több nátriumot veszíthetünk a vizelettel, feltéve, hogy nincs vesebetegségünk. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége azt javasolja, hogy naponta körülbelül 4700 mg káliumot fogyasszunk.

Bár a tanulmány következtetéseit még további kutatásokkal kell megerősíteni, a sószóró levétele az étkezőasztalról, jó módja lehet annak, hogy csökkentsük a nátriumfogyasztást. Más, nemrégiben végzett kutatások szerint a kevesebb só fogyasztása javíthatja az életminőséget, megkönnyítve egyes szívbetegek számára a légzést, az alvást és az energiával való ellátottságot.

Ha valóban csökkenteni kell a sófogyasztást, a feldolgozott élelmiszerek és az étteremben készített ételek kerülése jó kiindulópont lehet. Emellett számos természetesen nátriummentes módszer létezik az ételek ízének fokozására, például fűszernövények, fűszerek és sómentes fűszerkeverékek hozzáadásával.

Nyitókép: Unsplash