A Mona Lisa

Hatalmas zavart keltett a Mona Lisa ellopásáról szóló TikTok-videó​

Nemrég egy érdekes TikTok-videó kezdett terjedni az interneten, melyben azt állították, hogy a Mona Lisa-t ellopta valaki a Louvre-ból. Ez természetesen nem igaz, viszont nagyon sokan elhitték az átverést.


A videót egy @narvanator néven regisztrált felhasználó töltötte fel. A felvételen rendőrautók sorakoznak a Diadalív mellett. A lírásba azt írta, hogy éppen a városban tartózkodott amikor kiderült, hogy valaki eltulajdonította Leonardo da Vinci világhírű festményét.

A következő feltöltésében a viccet elindító felhasználó folytatta a történetet. A meséje szerint a barátaival éppen a Louvre-ba látogattak, ahol csodával határos módon nem látták kiállítva a Mona Lisa-t. Megkérdezték a múzeum személyzetét, hogy hol van a kép, viszont senki sem tudott erre egyértelmű választ adni nekik.

@narvanator Grus been at it again!! #fyp #fypシ #paris #paristiktok #monalisa #stolen #gru #despicableme ♬ original sound - Narvanator

Mindez természetesen csak egy kitaláció volt. A híres festmény a titokzatosan mosolygó nőről továbbra is a párizsi Louvre-ban van kiállítva, ami már régóta az állandó otthona. A TikTok-csatorna követői természetesen szintén ki akarták venni a részüket a meséből. Volt olyan, aki azt játszotta el, hogy telefonon felkeresik a Mona Lisa megvételével kapcsolatban.

Az eredeti videót több mint 9 milliószor játszották le a feltöltése óta.

Sajnálatos módon a múltban volt egy eset, amikor tényleg lenyúlta valaki a festményt. 1911-ben egy olasz ezermester, Vincenzo Peruggia a társaival együtt ellopta a képet, majd el akarta adni. A tervük végül kudarcba fulladt, Peruggia-t pedig hat hónap börtönbüntetésre ítélték — olvashatjuk az ARTnews cikkében.

A Mona Lisa-t védelmező rendszert ma már nem olyan könnyű kijátszani. Az utóbbi időszakban is számos támadás érte a kiállítási darabot, de szerencsére egyiknél sem esett semmi baja. Tavaly például egy férfi egy süteményt kent a művön szereplő arcra. Ezzel az üggyel kapcsoltban mi is írtunk egy cikket, amiben jobban kifejtettük a támadó indítékait.

Nyitókép: Unsplash/The Free Birds