Borospoharakkal koccintó társaság

Nemtől függően másképp reagál az agyunk az alkoholra

Az alkohol megváltoztatja az egerek amygdala szinkronizált agyi aktivitását, de a hím és a nőstény egerek esetében eltérő módon.

Az alkohollal való visszaélés gyakran jár együtt szorongással és depresszióval, és az amygdala nevű agyi régió (az emlősök agyának érzelmi működéséért felelős része) mindkettőben szerepet játszik.

Az olyan területek, mint az amygdala és a prefrontális kéreg közötti szinkronizált agyi aktivitás változásai, az úgynevezett oszcillációk befolyásolhatják a szorongó és félelemmel teli viselkedést mind a rágcsálókban, mind az emberekben.

Mégsem ismert, hogy az alkohol hogyan hathat az amygdala hálózatára a viselkedés megváltoztatása érdekében.

Az eNeuro című szaklapban megjelent új kutatásban DiLeo és munkatársai alkoholt adtak egereknek, és megmérték az amygdala oszcillációs állapotainak megfelelő változásait. Az alkohol az amygdala oszcillációit eltérően befolyásolta a hím és nőstény egereknél, különösen az ismételt alkoholadagolás után, számol be róla a Medical Xpress.

Valójában a nőstények oszcillációs állapota egyáltalán nem változott az ismételt alkoholadagolás után. A kutatók megismételték a kísérletet olyan egereken, amelyekben nem volt jelen az alkoholfogyasztáshoz és a szorongáshoz kapcsolódó receptor egyik alegysége, ami a nőstény hálózat aktivitásának vonásait idézte elő a hímekben.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az alkohol aktivitási állapotok váltására késztetheti az amygdalát, ami a szorongó és félelemmel teli viselkedés változását eredményezheti.

Nyitókép: Pexels