Országúton autóval utazó pár

Az autóvezetés ugyanolyan kockázatos így, mint részegen

A Nature and Science of Sleep című szaklapban megjelent új tanulmány szerint, ha az elmúlt éjszaka öt óránál kevesebbet aludtunk, ugyanolyan valószínűséggel szenvedhetünk balesetet autóvezetés közben, mintha túlléptük volna a megengedett alkoholszintet.


Köztudott, hogy az összes járműbaleset mintegy 20 százalékát a fáradtság okozza. Az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent az alkohol okozta balesetek száma. Ugyanebben az időszakban azonban alig történt előrelépés a fáradtság okozta balesetek számának csökkentésében.

Az alkohol okozta autóbalesetek számának közelmúltbeli csökkenése több okból is bekövetkezett:

  • jelentős beruházás a közoktatásba
  • a járművezetők könnyen követhető útmutatást kaptak arra vonatkozóan, hogyan döntsék el, hogy túlságosan ittasak-e a vezetéshez (például azt a tanácsot, hogy két ital az első órában, és utána óránként egy ital)
  • határozott végrehajtási stratégiák, beleértve a közúti ellenőrzéseket is
  • nagy nyilvánosságot kapó, az ittas vezetés miatt indított bírósági ügyek.

Ezenkívül a járművezetők jogilag károsodottnak minősülnek, ha véralkohol-koncentrációjuk meghaladja a 0,05 százalékot [Ausztráliában - az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 0,08 százalék a megengedett határérték], függetlenül a vezetési teljesítményüktől. Ez a véralkoholszint-határérték egy tényleges határvonal, amely meghatározza, hogy valaki jogszerűen vezethet-e gépjárművet.

A CQUniversity Australia egy kutatócsoportja nemrég végzett tanulmányukban azt akarta kideríteni, hasonló stratégiát követve csökkenthetnék-e a fáradtsággal összefüggő balesetek számát az ausztrál utakon. Van-e olyan pont, amelynél egy járművezetőt fáradtság miatt károsodottnak tekinthetünk?

Ehhez kiértékelték a laboratóriumi és helyszíni vizsgálatokból származó tudományos bizonyítékokat, amelyek azt vizsgálták, hogy mennyi előzetes alvásra van szükség a biztonságos vezetéshez.

A kutatók 61 egyedi tanulmány eredményeinek összegzése után megállapították, hogy ha valaki az előző 24 órában 4-5 óránál kevesebbet aludt, az körülbelül kétszeresére növeli a közúti baleset kockázatát. Ugyanez a baleseti kockázat akkor is fennáll, amikor a járművezetők véralkohol-koncentrációja 0,05 százalék.

Emellett a járművezető balesetveszélye is jelentősen megnő az előző éjszaka elvesztett minden egyes óra alvással. Egyes tanulmányok szerint, ha egy járművezető az előző éjszaka nulla és 4 óra között aludt, akár 15-ször nagyobb eséllyel szenvedhet balesetet.

„Felülvizsgálatunk szerint a tudományos bizonyítékok alapján észszerű lehet megkövetelni a járművezetőktől, hogy bizonyos mennyiségű alvást tartsanak be, mielőtt a volán mögé ülnek. Ha igazodnánk az ittas állapotban elfogadhatónak tartott kockázat mértékéhez, megfontolhatnánk, hogy vezetés előtt legalább négy-öt óra alvást írjunk elő”

– írják a kutatók.

Azonban nem csak a tudományos bizonyítékokat kell figyelembe vennünk. Az alkoholfogyasztás többnyire olyan dolog, amit az egyén maga választ. Sokan nem dönthetnek úgy, hogy többet alszanak, például a friss szülők, a váltott műszakban dolgozók és az alvászavarban szenvedők. Emellett ahhoz, hogy a fáradtan vezetést szabályozni lehessen, jelentős társadalmi támogatottságra lenne szükség.

A kutatók szerint az is megfontolandó, hogy egy ilyen törvényt hogyan hajtanának végre. Jelenleg nincs mód a fáradtság közúti ellenőrzésére, nincs olyan légzés- vagy vérvizsgálat, amely megállapítaná, hogy mennyit aludtunk, vagy mennyire vagyunk kimerültek.

Ennek eredményeképpen a fáradtság szabályozásának valószínűleg baleset esetén kellene megtörténnie. Vajon a járművezető fáradtság miatt volt-e akkoriban befolyásolva, és ezért jogilag felelős-e?

A fáradt vezetés szabályozása nem új ötlet. New Jerseyben az úgynevezett Maggie's Law jogszabály szerint a járművezetők jogilag károsodottnak minősülnek, ha az előző 24 órában nulla órát aludtak. A 2003-ban bevezetett törvényt, miután egy fáradt sofőr megölt egy főiskolai hallgatót, sokan eléggé megengedőnek tartják. Vagyis sokan azt várnák, hogy az előző 24 órában nulla óránál többet kell aludni ahhoz, hogy biztonságosan vezethessünk.

Ausztráliában azonban 2023-ban nincs hasonló követelmény arra vonatkozóan, hogy kellően kipihentek legyünk ahhoz, hogy a volán mögé üljenek.

A kutatók jelenleg a közösség számos tagjával és a közlekedésbiztonsággal foglalkozó érdekelt féllel konzultálnak arról, hogy mi lehet a következő lépés a fáradt vezetés szabályozása terén Ausztráliában. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy legalábbis üdvözlendő lenne, ha a vezetők számára specifikusabb közoktatást és útmutatást nyújtanánk arról, hogyan kerüljék el a fáradt állapotban történő vezetést. Például könnyen követhető tanácsokat adnának arra vonatkozóan, hogyan lehet eldönteni, hogy az ember túl fáradt-e a vezetéshez, vagy sem.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock