Fáradtan ébredő nő

3 alattomos ok, amiért fáradtan ébredsz

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) adatai alapján, miszerint minden harmadik emberből egy nem éri el az éjszakai hét órát, egyértelmű, hogy kevesen ébrednek kipihenten.

Az éjszakánként hét-kilenc óránál kevesebbet alvásnak komoly egészségügyi következményei vannak. A kutatások szerint az elégtelen vagy rossz minőségű alvás hatással lehet az immunrendszerre, a szív egészségére, a testsúlyra, a bőrre, az agyra és még sok másra, egyebek között az energiaszintre és az éberségre is, ami megnehezíti a napi tevékenységeket.

A National Sleep Foundation szerint az amerikaiak 45%-a véli úgy, hogy a rossz vagy nem elég jó minőségű alvás legalább egyszer befolyásolta a mindennapi életét az elmúlt héten.

A Nature Communications című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint azonban néhány más, módosítható életmódbeli tényező jobban befolyásolhatja az éberségi szintet, mint a genetika. Azok az emberek, akik rendszeresen mozognak, szénhidrát teli reggelit esznek, és viszonylag egyenletes a vércukorszintjük, általában éberebbnek érzik magukat.

A 833 18 és 65 év közötti felnőtt adatait összegyűjtő, kéthetes kutatásban ikreket és nem rokon felnőtteket is bevontak, hogy meg tudtják becsülni a genetika hatását az eredményekre. A kísérleti személyek a vizsgálati időszakban gyorsulásmérőt viseltek a csuklójukon, hogy nyomon kövessék az aktivitási szintjüket és az alvást, valamint egy alkalmazáson keresztül rögzítették az ételfogyasztásukat és az éberségüket (0-tól 100-ig terjedő skálán háromóránként értékelve).

Minden résztvevő előre elkészített reggelit kapott a vizsgálat során, melyek ugyanannyi kalóriát tartalmaztak minden nap, és a menük különböző makrotápanyag-összetételű ételeket kínáltak, beleértve a magas szénhidrát-, fehérje- és rosttartalmú ételeket (melyeket különböző napokon fogyasztottak), valamint egy mérsékelt fehérje-, szénhidrát- és rosttartalmú kontroll étkezést.

A kutatók valószínűleg nem lepődtek meg azon a tényen, hogy azok a személyek, akik a szokásosnál tovább aludtak vagy később ébredtek, másnap reggel éberebbnek érezték magukat. Ennél meglepőbb eredménynek számított azonban a többi eredmény, például, hogy azok, akik a következő szokásokkal rendelkeztek, magasabb szintű reggeli éberségről számoltak be:

  • Fizikailag aktívak voltak az előző nap 10 legaktívabb órájában (de nem közel a lefekvéshez)
  • magasabb szénhidráttartalmú, fehérjét és zsírt is tartalmazó reggelit fogyasztottak
  • alacsonyabb glikémiás terhelés a nap többi étkezésénél, ami azt jelenti, hogy stabilabb vércukorszintet tudtak fenntartani.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok a résztvevők, akik összességében pozitívabb hangulatról számoltak be, éberebbnek érezték magukat, mint a pesszimistább személyek. Úgy tűnt, hogy a genetikai tényezőknek nagyon csekély, sokkal kisebb hatása van az éberségi szintre, mint az aktivitásnak, az alvásnak és az étrendnek.

A korábbi tanulmányok a csökkent éberséget a kevésbé produktív napokkal, a nagyobb autó baleseti kockázattal, az ítélőképesség akadályozottságával, a kisebb éberséggel, a több hibával és a döntéshozatali nehézségekkel hozták összefüggésbe.

Az új tanulmány szerint tehát a magasabb szénhidráttartalmú, de kiegyensúlyozott reggeli, a reggeli vagy délutáni edzés, a glikémiás index szempontjábók meglehetősen alacsony étkezési terv és az elegendő alvás mind hatással lehet az éberségi szintre.

Több kutatásra van azonban szükség ezen eredmények megerősítéséhez, mert a vizsgálat részben önbevallásos adatokon alapult, viszonylag kis mintát érintett, a résztvevők általános életmódjának csak bizonyos aspektusait mérte, és nem vette figyelembe az éberségi szintek ismert tényezőjét, a fényexpozíciót.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock