Puzzle-darabokból álló emberi fej - a személyiség koncepciója

Ez a két személyiségjegy erős immunrendszert jelez

Az erősebb immunrendszer segít a betegségek leküzdésében, és összefügg a hosszabb élettartammal.

Az extravertáltság és a lelkiismeretesség egyaránt összefügg az erősebb immunrendszerrel, állítja két tanulmány.

A lelkiismeretes emberek általában önfegyelmezettek, és törekednek az eredmények elérésére, és többek között a rendet, a felelősséget és az önkontrollt részesítik előnyben.

Eközben az extravertált emberek inkább a körülöttük lévő világra összpontosítanak, és akkor a legboldogabbak, ha emberek veszik körül őket, és ha aktívak.

Az extravertáltak vérében sokkal alacsonyabb az interleukin-6 nevű gyulladáskeltő vegyi anyag szintje, mint az introvertáltakéban, mely gyakran jelzi, hogy az immunrendszer jobban működik.

A két vizsgálat közül az elsőben 100 ember interleukin-6 szintjét hasonlították össze az öt fő személyiségvonás – az élményekre való nyitottság, az extraverzió, a neuroticizmus, az elfogadhatóság és a lelkiismeretesség – pontszámával.

„Tanulmányunk megtette azt a fontos első lépést, hogy erős összefüggést talált az extroverzió egy része és egy specifikus, stresszel kapcsolatos, gyulladásos kémiai anyag között. A következő lépés annak megállapítása, hogy az egyik okozza-e a másikat”

– ismertette az eredményeket Dr. Benjamin Chapman, a tanulmány első szerzője.

A második tanulmányban 957 felnőttet követtek nyomon 14 éven keresztül.

„Azt találtuk, hogy részben az immunrendszerüknek köszönhető, hogy azok az emberek, akik magasabb pontszámot érnek el a lelkiismeretesség személyiségjegyében, tovább élnek, mégpedig az interleukin-6 nevű biológiai marker alacsonyabb szintje miatt. Valószínűleg további biológiai mechanizmusokat kell még felfedezni, amelyek világosabb képet adnak majd arról, hogy személyiségünk milyen sokféle módon játszik döntő szerepet hosszú távú egészségünk szempontjából”

– mondta el Dr. Páraic Ó Súilleabháin, a tanulmány első szerzője.

Nyitókép: Shutterstock