Természetben jógázó nő

Ez a legerősebb immunrendszerhez kapcsolódó személyiségjegy

Társaságkedvelő vagy introvertált? Vajon melyik személyiségtípus tud a legjobban védekezni a fertőzések ellen?

Egy tanulmány szerint a társaságkedvelő, nyitott emberek rendelkeznek a legerősebb immunrendszerrel is. Az extrovertáltak jellemzően keresik az új tapasztalatokat, szívesebben veszik át a felelősséget, valamint társaságkedvelőek, beszédesek, általában jobb szociális készségekkel rendelkeznek, több pozitív érzelmet éreznek és motiváltabbak.

Aki viszont a leglelkiismeretesebb és leggondosabb, annak az immunrendszere nagy valószínűséggel gyengébben reagál.

A lelkiismeretes emberek szisztematikusak és kötelességtudóak, és nagyobb valószínűséggel tartják magukat a terveikhez, mint kevésbé lelkiismeretes társaik. A kutatás azonban nem talált bizonyítékot arra, hogy a negatív érzelmekre való hajlam összefüggne a rossz egészségi állapottal, olvasható a Psyblog cikkében.

A Psychoneuroendochrinology című folyóiratban megjelent tanulmányban 121 egészséges felnőttnek végeztek személyiségtesztet. Az öt fő személyiségtényező – az extraverzió, a neuroticizmus, a nyitottság, a barátságosság/ együttműködés és a lelkiismeretesség – felmérése mellett a résztvevőktől vérmintát vettek, hogy megmérjék az immunrendszer működésében ismert genetikai tényezőket.

A vizsgálatot vezető Kavita Vedhara professzor így magyarázta az eredményeket:

„Eredményeink azt mutatták, hogy az extraverzió szignifikánsan összefüggésbe hozható a pro-inflammatorikus gének fokozott expressziójával, a lelkiismeretesség pedig a pro-inflammatorikus gének csökkent expressziójával. Más szóval, azok az egyének, akikről azt várnánk, hogy szociális orientáltságuk miatt több fertőzésnek vannak kitéve (azaz az extravertáltak), úgy tűnik, hogy olyan immunrendszerrel rendelkeznek, amelyről azt várnánk, hogy hatékonyan képes kezelni a fertőzéseket.
Míg azok az egyének, akik óvatos/tudatos beállítottságuk miatt esetleg kevésbé vannak kitéve fertőzéseknek, immunrendszerük kevésbé jól reagálhat. Azt azonban nem tudjuk megmondani, hogy melyik volt előbb.Vajon a biológiánk határozza meg a pszichológiánkat, vagy a pszichológiánk határozza meg a biológiánkat?”

Nyitókép: Pexels