Fiatal nő guggol a mérlegen és boldog

Egy hétköznapi ital megduplázhatja a fogyást

Egy új kutatás szerzői azt találták, hogy az elhízott emberek körülbelül 50 százalékának szervezetéből hiányzik egy ásványi anyag, ami ebben a hétköznapi italban megtalálható.


Egy új tanulmány, melybe 322 túlsúlyos embert vontak be kimutatta, hogy azok az emberek, akik naponta két pohár zsírszegény tejet isznak, dupla annyit képesek fogyni, mint azok, akik fél pohárral, vagy nullával ittak.

A kutatásból így kiderült, hogy egy-két pohár zsírmentes tej naponta megduplázhatja a fogyást.

Ennek oka a tejben lévő kalcium és D-vitamin lehet.

A kutatók azt találták, hogy az elhízott emberek körülbelül 50 százaléka kalciumhiányban szenved. Ezenkívül a lakosság körülbelül fele pedig D-vitamin-hiánnyal küzd.

A kutatás során az is világossá vált, hogy a magasabb kalciumszint csökkenti az étkezés utáni vágyat. Ezzel szemben a kalciumhiány azonban fokozhatja az étvágyat, mivel így több alapvető ásványi anyaghoz juthatunk hozzá. A D-vitamin pedig segíti a szervezetben a kalcium felszívódását.

Ezen kívül a kutatók azt találták, hogy a tejtermékek fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Bár az emberek igyekeznek kerülni a tejtermékeket, amikor fogyni próbálnak, bizonyíték van arra, hogy a normál bevitel nem hizlal.

Egy közel 20 ezer férfi bevonásával készült tanulmány 12 éven keresztül követte nyomon a táplálkozásukat és a súlyuk változását.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik naponta három adag tejterméket fogyasztottak, nem híztak.

Dr. Greg Miller, az élelmiszertudomány és az emberi táplálkozás szakértője így nyilatkozott:

„A jó hír a nyilvánosság számára az, hogy követhetjük a 3 adag tejtermékre vonatkozó ajánlást, és élvezhetjük a táplálkozás előnyeit anélkül, hogy aggódnunk kellene az extra súlygyarapodástól. Ha csökkentjük a kalóriákat a fogyás érdekében, fontos, hogy fogyasszunk napi 3 adag tejterméket a jó egészség és a fogyás érdekében tett erőfeszítések fokozása érdekében.”

Nyitókép: Shutterstock