Fiatal, vidám pár otthonukban

Ennek a személyiségtípusnak van a legboldogabb házassága

Ez a személyiségtípus magabiztosabban kezeli azokat a házasságban felmerülő, elkerülhetetlen konfliktusokat.

Az extravertáltaknak boldogabb házasságuk van, derül ki egy új kutatásból. Az ilyen személyeknek általában kevesebb házassági problémájuk van fiatal házasként, idővel pedig elégedettebbek a házasságukkal.

Ennek oka az lehet, hogy az extravertáltak magabiztosabban kezelik azokat az elkerülhetetlen konfliktusokat, amelyeket a házasság feldob. Ezzel szemben a félénk, szégyenlős embereknek volt a legtöbb probléma a házasságukban.

A szemérmes, visszahúzódó személyek több problémáról számoltak be a féltékenységgel, a pénzzel, a háztartás vezetésével és a bizalommal kapcsolatban. Ennek oka az lehet, hogy valószínűleg nehezebben lépnek be kapcsolatokba, így jobban aggódnak partnerük miatt.

A következtetések egy 112 pár bevonásával készült tanulmányból származnak, akiket félénkségükről és házassági elégedettségükről kérdeztek.

Néhány házaspárt hat hónapon keresztül követtek nyomon, hogy kiderüljön, a félénkség előrevetíti-e a házassági elégedettség változásait.

Míg a félénkség a rosszabb kapcsolatokhoz kapcsolódik, a félénk emberek képesek alkalmazkodni, a tanulmány szerzői azt írják, van remény, még akkor is, ha a félénkség esetleg ellenáll a változásnak.

Az embereket meg lehet tanítani arra, hogy hatékonyabban oldják meg a konkrét házassági problémákat, amelyekkel szembesülnek. Következésképpen a személyiség által kiváltott házassági nehézségek megelőzhetők a házassági problémák kezelésének kifejezett képzésével.”

A vizsgálat során a félénkségről kérdezték a résztevőket, ami összefügg az introverzióval, de nem ugyanaz.

A félénk és az introvertált szavakat gyakran felcserélhetően használják. Bár minden bizonnyal van átfedés, a félénkség félelem és szorongás a társas interakcióktól, míg az introvertált ambivalens lehet velük szemben.
Tehát a nem félénk emberek nem feltétlenül extravertáltak – bár valószínűleg azok.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock