Nyilas táblákon angol feliratok

Jelek, amikből rájössz, hogy saját magadnak hazudsz

Az önámítás bizonyos keretek között még ártalmatlan, azonban van egy pont, amikor már komoly problémává válik, például, ha az egészségünk forog kockán.


Biztosan veled is előfordult már, hogy egy barátodnak azt ígérted, elolvasod az általa ajánlott könyvet, vagy megnézed a filmet, amit úgy dicsért. Ezek ártalmatlan kis ámítások, amikkel se magunknak se másoknak nem okozunk kárt. De mi a helyzet a saját magunk becsapásának sötét oldalával, ami már káros lehet ránk nézve?

Amikor már az egészségünkkel kapcsolatban hazudunk önmagunknak, mint például azt, hogy leszokunk a dohányzásról, vagy többet fogunk mozogni naponta, az már erősen káros saját magunkra. De hogyan vehetjük észre, hogy hazudunk magunknak?

Hogyan vedd észre az önámítást?

1. Amikor az időjárás szól közbe. Ha elhatározod magad valami igazán fontos, például a napi fél óra séta, vagy szabadtéri sportolás mellett, akkor az időjárás nem állíthat meg. Nincs az az eső, hideg, hó, szél vagy páratartalom, ami megállíthatna. Saját magadnak hazudsz, ha valami enyhén kellemetlen dolog miatt törlöd a terveidet.

2. Ha nincs terved. Ez sokak számára nem nyilvánvaló, pedig annak kellene lennie. Ha bármilyen változást szeretnél elérni az életedben, ahhoz szükséged lesz egy tervre, ami motivál téged. A sportolásnál a megfelelő forma elérése, a könyvírás, vagy egy vállalkozás elindítása sem csak úgy megtörténik. Az emberek terveznek és tesznek a céljaikért.

3. Gyenge akaraterő. Ha választhatnál, hogy egy fánkot egyél meg most, vagy két fánkot, de jóval később, akkor inkább az előtted lévő fánkot választanád. Ez a bölcsesség az 1970-es évek Stanford Egyetem kutatásából a mai napig érvényes. Azok az emberek, akik tudatosan úgy döntenek, hogy késleltetik a kielégülést, sokkal sikeresebbek mindenben, amit az életben tesznek. A kielégülés késleltetése, mint minden más az életben, megtanulható készség.

4. Nem látod a lehetőségeidet. A választásokkal szembeni küzdelmeink egyike az, hogy nem látjuk őket. Automatikusan távolodunk a kényelmetlenségtől, általában olyan módon, amely hosszú távon nem hasznos vagy egészséges. Szorongásunk csökkentése érdekében eltereljük a figyelmünket, lemondunk a tennivalókról, küzdünk negatív gondolatainkkal, megpróbálunk uralkodni az érzéseinken, és olyan pótcselekvésekhez nyúlunk, mint például az étel, vagy rosszabb esetben az alkohol, cigaretta és más tudatmódosító szerek. Gyakran nem vesszük észre, hogy van más választásunk is.

Hogyan változtass?

Kezdetnek már az is egy remek lépés, ha abbahagyod az olyan ígéreteket, amelyeket nem tudsz betartani. Azonban ez nem azt jelenti, hogy fel kell hagyni a célok kitűzéseivel. Tűzz ki magadnak célokat és ne félj egy kudarc után újra kezdeni azt. Nincs sehol arra szabály, hogy ne kezdhetnél neki egy cél megvalósításának egynél többször.

A növekedésért való küzdelem nagymértékű önérzetet igényel. Kemények vagyunk önmagunkkal szemben, magunkat hibáztatjuk lendületünk és motivációnk hiányáért, és alábecsüljük, mennyire nem segít az elménk, amikor valami újat próbálunk csinálni. Vegyél egy mély lélegzetet, nézd kedvesen és együttérzéssel a küzdelmet, és kezdd újra.