IQ (intelligenciahányados) koncepció IQ szöveggel egy papíron és mérőszalaggal

Ez az IQ-változás megnövekedett depresszió kockázatát jelezheti

A csökkenő IQ-értékek segíthetnek előre jelezni a depressziót az életkor előrehaladtával – derül ki egy kutatásból.

Ahogy az emberek absztrakt gondolkodási teszteken elért pontszámai csökkennek, úgy nő a depresszió kockázata.
A tipikus absztrakt gondolkodási tesztek során alakzatokat és szimbólumokat elemeznek olyan dolgok szempontjából, mint a minták és a közös vonások.

Az absztrakt gondolkodás a fluid intelligencia egyik összetevője. Utóbbi alapvetően az agy működésének nyers sebességét jelzi. Ez a kor előrehaladtával természetesen csökken, mivel az agy lassul.

A folyékony intelligenciát általában szembeállítják az úgynevezett kristályosodott intelligenciával.

A magasabb kristályos intelligenciával rendelkező emberek általában jobb általános tudással rendelkeznek, mivel ez a megszerzett információkra és készségekre vonatkozik.

Egy 1091 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban a résztvevőket 70 éves koruktól 79 éves korukig követtek nyomon, ez idő alatt absztrakt gondolkodást vizsgáló teszteket végeztek velük, és megkérdezték őket a depresszió tüneteiről.

Az eredmények azt mutatták, hogy mind az emberek gondolkodási képességei, mind a depressziós tüneteik romlottak az idő múlásával. A rosszabb depressziós tünetek azonban általában a rosszabb kognitív teljesítményt követték, de ennek fordítottja nem volt igaz.

Ez arra utal, hogy az absztrakt gondolkodás csökkenése okozhatja a depressziós tüneteket.

Dr. Stephen Aichele, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a mentális egészség a későbbi életkorban egyre fontosabb téma, mivel a népesség világszerte öregszik.

„Eredményeink azt sugallják, hogy a későbbi felnőttkorban bekövetkező kognitív hanyatlás nyomon követése felgyorsíthatja a depresszió kockázatának ezzel összefüggő növekedésének csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.”

– fogalmazott.

A depresszió tünetei közé tartozik a rosszkedv, a motiválatlanság és a fáradtság, de olyan fizikai tünetekkel is erősen összefügg, mint a fejfájás, a gyomorfájás, a szédülés, az izom- és lábfájdalom.

„Reméljük, hogy ez a kutatás széleskörű érdeklődésre tarthat számot mind az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás által közvetlenül érintett személyek, mind pedig a családtagok és a gondozók számára, akik segíteni kívánnak a mentális egészség változásai által hátrányosan érintett idős embereknek”

– mondta Aichele.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock