Egy kiszáradt folyó

Az olaszországi szárazság feltárta, hogy milyen veszély lapult a folyóban​

Miután több hőhullám is sújtotta Olaszországot, a Pó folyó fenekéről olyan szokatlan és egyben ijesztő dolog bukkant fel, melyről a helyiek nem is tudtak korábban. A szakértők amint lehetett meg is szabadították a területet az aggasztó felfedezéstől.

A felfedezés nem volt más, mint egy amerikai gyártmányú bomba, amit július 25-én fedeztek fel halászok az észak-olaszországi Borgo Virgilio falu közelében. Katonai szakértők szerint a fegyver 450 kilogramm tömegű volt és már nagyjából 70 éve volt elsüllyedve a folyó alján.

A bomba bejelentése után az elhárítók evakuálták a környező települést, melyben nagyjából 3 ezer civil ember él. Ezt követően a szakértők elvágták a bomba gyújtózsinórját, és a szerkezetet egy körülbelül 45 kilométerre lévő kőbányába szállították. Ott a bombát egy ellenőrzött detonációval megsemmisítették.

Így pusztították el a megtalált bombát:

A felrobbantás alatt nem keletkeztek károk és senki sem sérült meg. A veszélyes eszköz megtalálása más körülmények között emberáldozatokat is követelhetett volna. Csodával határos módon nem ez az egyetlen felfedezés, ami a mostani rekkenő hőség következtében került felszínre — írja a ScienceAlert. Hasonló bejelentés érkezett Rómából is.

Ott a valaha mért legmagasabb — egészen pontosan 40,5 Celsius-fokos — hőmérsékletet regisztrálták. Ennek következtében a Tiberis folyó vízszintje is jelentősen lecsökkent, így pedig látszódnak annak az ókori hídnak a romjai, melyet még maga Néró császár (aki Kr. u. 54-től 68-ig uralkodott) építtetett.

Ennek a felfedezésnek egy régóta ismert sajátossága, hogy csak akkor látszódik, amikor a folyó kiszárad. A szárazság és a forróság azonban nem tesz jót a Pó folyó környező területének, hiszen az olasz mezőgazdasági termelés nagyjából egyharmada folyik ott, így az ország szükségállapotot hirdetett. A régiót az elmúlt nagyjából 70 év legsúlyosabb aszálya sújtja.

Nyitókép: Shutterstock