Körmeit rágó női száj

8 mód, amely segít a körömrágás leszokásában

Hagyd abba a körömrágást az alábbi 8 módszerrel, amelyek a szokások megváltoztatásával kapcsolatos legújabb pszichológiai kutatásokon alapulnak.

Egyes tanulmányok szerint a gyerekek körülbelül egynegyede rágja szokásszerűen a körmét, mások szerint ez a gyakoriság serdülőkorban közel 45 százalékban is tetőzhet. Még meglepőbb, hogy a felnőttek körében a körömrágás előfordulási gyakorisága ugyanilyen magas lehet, egyes becslések szerint 50 százalék.

Íme, a pszichológiai kutatásokon alapuló 8 lépéses útmutató, hogyan hagyjunk fel a körömrágással:

1. Motiváció a körömrágás abbahagyására

Minden változásnak, így a körömrágás abbahagyásának is, vágyott dolognak kell lennie. Egy ilyen egyszerű viselkedéshez képest a körömrágásról meglepően nehéz leszokni, talán részben azért, mert nem tűnik olyan nagy dolognak, és a kezünk mindig ott van a közelünkben.

A körömrágás abbahagyására irányuló motiváció fokozásának egyik módszere, ha alaposan átgondoljuk a szokás megváltoztatásának pozitív aspektusait, például a vonzó megjelenésű körmöket és a sikerélményt.

Emellett a körömrágás negatív aspektusait is a lehető legtudatosabbá kell tenni a fejünkben. Ha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez nem nagy dolog, akkor nem valószínű, hogy változtatni fogunk.

2. A körömrágás elnyomása nem működőképes módszer

Az elfojtás nem működik. Akár a gyermekünk rágja a körmét, akár mi, amiatt büntetni őt vagy magunkat, rossz lépés.
Tudni fogják, hogy ez egy módja annak, hogy felhívják magukra a figyelmet, és élni fognak vele. Ugyanez igaz akkor is, ha a saját körömrágási szokásunkon szeretnénk változtatni. Ha megpróbáljuk megmondani a tudatalattinknak, hogy hagyjon fel valamivel, az olyan, mintha egy gyereknek próbálnánk megmagyarázni. Gyermeki módon fogunk reagálni, és a teljes ellenkezőjét tesszük végül

3. Váltsuk fel a körömrágást egy másik szokással

A szokás megváltoztatás egyik kulcsa egy új, jó (vagy legalábbis semleges) válaszreakció kifejlesztése, amely felveheti a versenyt a régi, rossz szokással. A legjobb típusok azok, amelyek nem kompatibilisek a régi szokással. Megpróbálkozhatunk például:

  • Rágógumizás
  • a kéz zsebre dugás
  • a hüvelykujjunk csavargatás
  • labdával vagy gumiszalaggal játszás
  • répaevés
  • körömreszelés

4. Vizuális emlékeztetők a körömrágás abbahagyásához

Ha rövidre vágjuk a körmeinket, akkor kisebb a kísértés, hogy rágjuk őket. Egyesek a manikűrt javasolják, mert a ráfordított pénz, valamint az, hogy mennyivel jobban néznek ki a körmeink, elriaszt a rágástól. Emlékeztetőül élénk színűre is festhetjük a körmeinket.

Egy másik módszer, ha a csuklónkon viselünk valamit, például egy karkötőt vagy gumiszalagot, ami emlékeztet a célunkra.
A szokások a tudattalanban élnek, így automatikusan rágjuk a körmeinket. A vizuális jelzésekkel emlékeztethetjük magunkat a változásra, amit el szeretnénk érni.

5. Körömrágási helyzetek azonosítása

A szokások erősen kötődnek a helyzetekhez, azonban nehéz sokszor nehéz felismerni őket. Ki tudunk viszont szúrni bizonyos napszakokat, amikor a körömrágás előfordul, például tévénézés közben. Kérjük meg esetleg a környezetünkben lévőket, hogy segítsenek rámutatni, mikor rágjuk a körmünket.

6. Körömrágással kapcsolatos gondolatok

Akárcsak a helyzetek, a gondolataink és érzéseink is kiváltják a viselkedésünket. Ha fel tudjuk ismerni, hogy milyen dolgokra gondolunk vagy milyen érzéseink vannak körömrágás közben, akkor ez segíthet. Vannak, akik szeretik a mindfulness-t az önismeret növelésének módjaként használni.

7. Új szokások ismétlése

Az új, helyettesítő szokások az ismétléssel fognak beépülni, de eleinte valószínűleg versenyezni fognak a régi szokásunkkal.

Próbáljuk meg elkerülni, hogy ostorozzuk magunkat a körömrágós botlások miatt, hiszen azok biztosan előfordulnak.
Ez egy fokozatos folyamat.

8. Fotók készítése vonzó körmökről

Az új reakció fenntartása nehéz lehet. Jó módszer lehet, ha néhány naponta lefényképezzük a körmeinket. Ha látjuk, hogy milyen messzire jutottunk vagy esetleg fordítva, milyen kevés előrelépés történt, az segíthet továbblendíteni.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock