magány

5 lépés, hogy kevésbé érezd magad magányosnak

Mindenki volt már olykor magányos, ez egy rendkívül gyakori érzés. Azonban vannak olyan lépések, amelyekkel segíthetsz magadnak, hogy elűzd a negatív gondolatokat.


Hozzd ki a legtöbbet az interakciókból!

A másokkal való puszta együttlét nem mindig enyhíti a magányt. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a túlzsúfolt helyeken való tartózkodás valójában fokozza a magányosság érzését. Az interakciók és a barátok minősége többet számít, mint a számuk. Ezért előfordulhat, hogy egy nagy, haverokból álló csoportban magányosnak érzed magad, de a legközelebbi barátoddal töltött nyugis este igazán feltölt.

Emlékeztesd magad, hogy ez nem állandó!

Bármennyire is nyomasztó érzés, a magány nem tart örökké. Ennek a ténynek a felismerése néha megkönnyebbülést hozhat. Ami pedig szintén segíthet, hogy nem vagy egyedül, mindenki érezte magát magányosnak, és sokan küzdenek ezzel a problémával. Néha egy kis időbe és erőfeszítésbe kerülhet, de mindig van lehetőség arra, hogy elérd és megerősítsd a meglévő kapcsolataidat, vagy újakat alakíts ki.

Illetve az optimista jövőbe tekintés lehet minden probléma megoldásának forrása. Ezek reményt nyújthatnak, a legrosszabb élethelyzetek is elmúlnak egyszer, majd pedig más érzések kerülnek rivaldafénybe. Az elszigeteltségérzésben csupán egy kis emlékeztetőre van szükség, hogy ez nem az állandó állapot.

Beszélj az érzéseidről!

Az érzelmek hajlamosak a felszín alatt összegyűlni és felerősödni. Ha azonban hangosan kifejezed az érzéseid, csökkentheted a szorongást okozó erejüket. Ha elmondod egy barátodnak, hogy magányosnak érzed magad, érzelmi támogatást kaphatsz, amely segíthet a magány szorításából kilazulni.

Ha azonban nem komfortos az érzésekről beszélned, a naplóírás egy remek módszer lehet az érzések magánjellegű kifejezésére és feldolgozására.

Tölts időt állatokkal!

Lehet, hogy az állatok nem tudnak beszélni, de attól még remek társaságot nyújtanak. Egy másik élőlény jelenléte megnyugtathat. A bohóckodásuk segíthet feldobni a hangulatot és oldani a stresszt.

Kutatások szerint a háziállat-tartás javíthatja a mentális és fizikai jólétet is. További bónuszként a kutyatartás indokot ad arra, hogy rendszeresen kimozdulj a szabadba, ami szintén sokat javíthat a letargikus állapoton.

Tarts szünetet a közösségi médiában!

Bár a közösségi média gyakran vonzó módszernek tűnik a szeretteinkkel való kapcsolattartásra, néha fokozhatja a magányosság érzését. Fontos azonban, hogy sose felejtsük ezeknek a platformoknak a hazug és félrevezető oldalát!