Kislányát vidáman átkaroló anya

Ezek a korábbi gyereknevelési módik ma már nagyon nem trendik

A 80-as és 90-es években gyereket nevelő szülők bizonyos szokásaikon ma sokan megdöbbennek és nemtetszésüket fejezik ki velük kapcsolatban. 4 gyereknevelési szokást szedtünk össze, amikre ma már a legtöbben nagy nemet mondanak.

1. Dohányzás a gyerekekkel az autóban

A passzív dohányzás ugyanolyan káros hatással van az illetőre, mintha valaki maga szívná a cigarettát. Míg néhány évtizeddel ezelőtt még egészen természetes dolog volt rágyújtani zárt térben, ma már egyre többen figyelnek arra, hogy ne gyújtsanak rá otthon vagy az autóban, ráadásul egyre több nyilvános helyen is korlátozzák a dohányzást.

2. Hason és oldalt alvó újszülöttek


Míg korábban már sokszor a kórházban hasra fektették az újszülötteket, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) ma már azt ajánlja, hogy a babákat a hátukra kell fektetni aludni. Ez nagymértékben csökkenti a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát.

A Nemzeti Gyermekegészségügyi és Emberi Fejlesztési Intézet (National Institute of Child Health and Human Development, NICHD) szerint a legnagyobb csökkenés a SIDS-számokban 1992 és 1999 között következett be. 1994, a Safe to Sleep kampány (korábbi nevén Back to Sleep kampány) kezdete és 1999 között az Egyesült Államokban a SIDS-ráta összességében több mint 50 százalékkal csökkent. Ugyanebben az időszakban a háton alvás aránya több mint kétszeresére nőtt.

3. Minden gyümölcslé egészségesnek számított

Dr. Natasha Sriraman, az egyesült államokbeli Eastern Virginia Medical School gyermekgyógyász professzora szerint mostanában egyértelműen látják a túlzott cukortartalom következményeit a kisgyermekeknél.

„A gyermekkori elhízás aránya járványos méreteket öltött. Valójában az Egyesült Államokban az 1970-es évek óta több mint háromszorosára nőtt az elhízásban érintett gyermekek és serdülők aránya. Az elhízás mellett a gyermek fogorvosok a fogszuvasodás magasabb arányával is találkoznak. A 2-11 éves gyermekek 42 százalékának volt már fogszuvasodása a tejfogai között.”

4. Az autósülés használatának elmulasztása vagy helytelen használata

A nyolcvanas-kilencvenes években még nem szabályozták szigorúan a gyerek autósülés használatát, ma már rég nem elég a gyerekeket biztonsági övvel a hátsó ülésre ültetni. Szerencsére ma már jóval szigorúbb előírások vonatkoznak arra, hogyan utazhatnak a gyerekek az autóban.

Nyitókép: Shutterstock