Kate Winslet és Leonardo DiCaprio

Így jutnak a sztárok gyémántokhoz az Oscar-díjátadóra — nem egyszerű a folyamat

Nemsokára elérkezik az Oscar-díjátadó estélye, tehát a hírességek már javában tervezik a megjelenésük részleteit. A ruhák és a hozzájuk passzoló ékszerek kiválasztása hosszú folyamat és profi szakemberek felügyelik a részleteket. Ez a bonyolult rendszer áll a sztárok gyémántjai mögött.


A témával kapcsolatban Martin Katz ékszerész mondta el a tapasztalatait, aki már nagyjából 30 éve mozog a területen. A Marie Claire cikkében így nyilatkozott az első Oscar-gáláról, ahol az ő gyémántjai is felvonultak a vörös szőnyegen:

„Emlékszem, hogy az első találkozásom egy színésznő vörös szőnyegre való ékszerezésével akkor történt, amikor egy ügyfelem megkért, hogy kölcsönözzek ékszert a sztárjának. Kiderült, hogy ez egy új, fiatal színésznő volt, Sharon Stone, aki épp akkor készült nagyot robbanni a Elemi ösztön című filmmel. Kölcsönadtam neki néhány darabot arra a premierre, és a márkám onnantól kezdve vírusszerűen terjedt."

Azóta olyan hírességek ékszereiért felelt, mint például Angelina Jolie, Nicole Kidman, Sandra Bullock és Kate Winslet.

Katz elmondása szerint sok esetben egy-egy márka hajlandó fizetni a sztároknak, hogy az ő ékszereiben jelenjenek meg. Ezzel ellentétben a profi szakemberek — így Katz is — azokkal dolgozik együtt, akiknek tetszenek a tervei. Ehhez híres, Beverly Hills-ben élő stylistokkal dolgoznak együtt egész évben, akiket gyakran keresnek fel színészek és színésznők.

Az együttműködés révén folyamatosan áramlanak a kreatív ötletek egyik oldalról a másikra. Legtöbb esetben az öltöztetők a ruhát választják ki először, majd ahhoz keresnek tökéletes ékszereket. Természetesen olyan is előfordul, hogy a kiegészítődizájn terve születik meg először, majd a folyamat végén ahhoz csatolnak hozzá egy ruhát.

Amennyiben a megrendelő elégedett a szakértők döntésével, akkor a teljes szettet együtt próbálja fel úgy, hogy már a haját és a sminkjét is elkészítik. Erre az alkalomra fotósokat invitálnak meg, akik minden szögből lencsevégre kapják az alanyt. Így győződnek meg róla, hogy biztosan mindenhonnan jól mutat a végeredmény.

Ez azért is fontos, mert az elkészült képek pontos útmutatók az éles készülődéshez.

Sajnos előfordulnak olyan esetek, hogy a vörös szőnyegre készülő színészek az utolsó pillanatokban gondolják meg magukat. Ilyen alkalmakra egy tartalék tervvel kell készülni egy másodlagos ékszerrel, ami általában egy sokkal drágább darab.

A sztárok, illetve a gyémántok védelme érdekében a szakemberek őröket szoktak felbérelni. Ők sem képesek minden problémát megakadályozni, de jobb biztosra menni. Így is történt már például olyan baleset, hogy az ékszer elszakadt, majd a drágakövek a földre potyogtak. Ez történetesen Minnie Driverrel esett meg, akinek a nyakláncát a ruhája szakította el. Végül James Cameron térdelve segített neki felszedni a gyöngyöket.

Te tudod, mennyibe került és hogy nézett ki a valaha készült legdrágább Oscar-ruha? Kapcsolódó cikkünkből megtudhatod.

Nyitókép: Getty