Színes ételek és italok egymás mellett, fehér asztalon

Pszichopátiára utalhat ezeknek az ételeknek a kedvelése

Egy nemrég végzett vizsgálatban részt vevő személyek értékelték, mennyire kedvelik a különböző ételeket és italokat, és kitöltöttek egy személyiségtesztet.

A keserű ízek kedvelése összefügg a pszichopátiával, a nárcizmussal és a mindennapi szadizmussal – derül ki a tanulmányból.

A tonik vagy a kávé iránti előszeretet tehát jelezhet bizonyos pszichopata tendenciákat az illető személyiségében.

Ezzel szemben azok az emberek, akik nem kedvelik a keserű ízeket, inkább kellemesebbek, fedezték fel a kutatók.

A vizsgálathoz 500 férfinak és nőnek mutattak egy listát ételekből, amelyek közül néhány sós, savanyú, keserű és édes volt. Néhány gyakori keserű étel és ital között szerepelt a retek, a cukrozatlan kakaó és az ecet.

A résztvevők értékelték, hogy mennyire szeretik az egyes ételeket vagy italokat, és kitöltöttek egy személyiségtesztet, amely a következőket mérte:
  • agresszió
  • önzőség
  • pszichopátia
  • nárcizmus

Érzéskeresés

A keserű ízek különösen vonzóak lehetnek a sötétebb személyiségűek számára, mert szeretik az érzéskeresést és jobban kedvelik az élet hullámvölgyeit. Még az is lehet, hogy a keserű ételekre is érzékenyebbek, írják a szerzők.

„A szuperízlést, vagyis a keserű vegyületekkel szembeni nagy érzékenységet következetesen összefüggésbe hozták az emberek megnövekedett érzelmi képességével. A nem kóstolók ezzel szemben arról számolnak be, hogy nyugodtabbak és higgadtabbak, mint a kóstolók.

A koffeint és a fűszeres ételeket már korábban is összefüggésbe hozták a szenzációkereséssel:

„...a magas szenzációkereső képességű emberek hajlamosak a fűszeres ételek fokozott preferenciájával rendelkezni. A koffeinfogyasztás pozitívan korrelál a szenzációkereső viselkedés más aspektusaival, például az élménykereséssel és a gátlástalansággal.”

A szerzők eredményeiket ismertetve a következőt írták:

„...a keserű ízélmények ok-okozati összefüggésben állnak az ellenséges gondolatokkal és viselkedéssel...Különösen erős összefüggéseket találtak a mindennapi szadizmus esetében, amelyet szignifikánsan előre jeleztek az általános keserű ízpreferenciák...”

(Psyblog)

Nyitókép: Unsplash