Egy ember le akar lökni valakit egy szikláról

Magadra ismersz? Ilyen humor jellemzi a sötét személyiségjegyeket

Az emberek jellemét könnyen fel lehet ismerni arról, hogy a humornak mely stílusait részesítik előnyben. Ebből a megállapításból kiindulva egy tanulmány megvizsgálta, hogy milyen komikumfajták jellemzik a sötét személyiségjegyekkel rendelkező embereket.


Sötét személyiségjegyek közé leggyakrabban a nárcizmust, a machiavellizmust és a pszichopátiát szokták sorolni. A humor egy összetett konstrukció — mivel figyelembe kell venni hozzá többek között a viselkedési szokásokat, képességeket és kompetenciákat, személyiségjegyeket, valamint a megküzdési stratégiákat és a jellemerősségeket is — így a kutatók szerint a megfigyelésükkel jellembeli motívumokat lehet felismerni.

A tanulmány vezető szerzője, Alberto Dionigi pszichológus és csapata egy pár kérdőívre alapozta a kísérletet. Az egyiken a résztvevők demográfiai adatait és személyiségét vizsgálták, a másik pedig a humor nyolc kategóriáját helyezte középpontba. Két különálló réteget határoztak meg viccek terén.

Egyrészről volt olyan, melyet a humor pozitív stílusai jellemeztek, ebbe a csoportba pedig a móka, a humor, az bohóckodás és a szellemesség került. Az ellenkező kategóriába a sötét stílusok jutottak, vagyis az irónia, a szatíra, a szarkazmus és a cinizmus. Ezek azok, amelyek többnyire gúnyon és nevetségességen alapulnak, valamint összefüggésbe hozhatók a rossz mentális egészséggel is.

Végeredményként a kutatók megállapították, hogy a machiavellisták előszeretettel használják az iróniát humorforrás gyanánt, mivel ezáltal megfélemlíthetnek és manipulálhatnak másokat. A nárcizmusstílussal élő emberek könnyen tudtak azonosulni a könnyebb humorfajtákkal is, ennek oka pedig, hogy így saját megítélésüket tudják javítani szociális környezetükben.

A pszichopaták mindezekkel szemben nagyon közel érezték magukhoz a gúnyon alapuló vicceket, például a szatírát, szarkazmust és cinizmust. Elsődleges céljuk sokszor ezzel mások megbántása, mivel gyakran nem érzik, hogy érzelmileg milyen rosszat okoznak a velük szemben álló személyeknek.

„Remélem, hogy ez a kutatás segíthet jobban megérteni, hogy a humor egy nagyon összetett jelenség, és a humor különböző összetevői egészen eltérő kapcsolatot mutathatnak a pszichológiai jólléttel és az élettel való elégedettséggel. Egyesek elősegítik, míg mások károsítják"

— olvashatjuk a Science Today cikkében.

Nyitókép: Unsplash/Ashley Jurius