Törött szív alakú papírforma

Ilyen sokáig tart a szakításból való felépülés

Bár a szakítások fájdalmasak, a legtöbb ember felépül belőlük, és még erőt is merít belőlük.

A pszichológiai kutatások szerint az önbecsülésnek körülbelül egy évbe telik, mire helyreáll egy párkapcsolati szakítás után. Nem számított, hogy az emberek ez idő alatt szinglik maradtak-e vagy sem, az önbecsülés helyreállásához ugyanannyi időre volt szükség.

Bár a szakítások fájdalmasak, a legtöbb ember felépül belőlük, sőt, némi erőt is nyer belőlük – írják a tanulmány szerzői.

„Annak ellenére, hogy a párkapcsolati szakítások fájdalmasak, az emberek általában kiheverik és továbblépnek. Különösen serdülőkorban és fiatal felnőttkorban, amikor az egyének randevúznak, első romantikus kapcsolatuk van, különböző típusú kapcsolatokat próbálnak ki, és keresik a megfelelő partnert, akivel leélhetik az életüket, a párkapcsolati szakítások nem szokatlanok, és így normálisak.
[...]...az egyének általában pozitív változásokról számolnak be a párkapcsolati szakítás megtapasztalása után, például belső erőre és érettségre tesznek szert, és arról számolnak be, hogy fontos tanulságokat tanultak, amelyek hasznosak lesznek a jövőbeli kapcsolatokban.”

A következtetések több mint 9000 német felnőttből származnak, akiket három éven keresztül követtek nyomon. Az eredmények azt mutatták, hogy a legalább egy éve tartó kapcsolatok felbontása különösen károsan hat az önbecsülésre.

Ezt követően egy új kapcsolat kezdete növelte az önbecsülést, amíg az új kapcsolat tart.
A rövidebb, egy évnél rövidebb ideig tartó, kapcsolatok azonban inkább csökkentették az emberek önértékelését.

A szakításból való felépülés körülbelül egy évig tartott, írják a szerzők.

„...az önbecsülés csökkenése egy párkapcsolati szakítás után csak átmeneti, és hogy az illető önbecsülése már egy évvel később helyreáll. Így, bár számos pszichológiai jelenséggel kapcsolatos kutatás azt sugallja, hogy „a rossz erősebb, mint a jó” – vagyis a negatív események, negatív interakciók és negatív érzelmek hatása gyakran erősebb, mint a pozitív események, pozitív interakciók és pozitív érzelmek hatása –, a jelen kutatásban a kapcsolat kezdetének hatása(azaz a pozitív átmenet) hatása tartósabb volt, mint aa kapcsolat felbomlásának hatása (azaz egy negatív átmenet).”

Nyitókép: Shutterstock