Különböző érzelmeket kifejező fotók ugyanarról a nőről

Ez a személyiségvonás alacsonyabb depressziós kockázattal jár

Egyesek személyisége alkatuknál fogva ellenállóbb a mentális problémákkal szemben.

Az extravertáltak kisebb valószínűséggel szenvednek depresszióban, szorongásban vagy más mentális egészségügyi problémában – derül ki egy kutatásból.

Az extravertáltak általában élvezik mások társaságát, gyakran tele vannak energiával, és hajlamosak a beszédre. A többi ember energiát ad az extravertáltaknak, és hajlamosak unatkozni, ha egyedül vannak.

A következtetések egy 441 finnországi személyiség-, depresszió- és szorongásvizsgálatot végző ember bevonásával készült tanulmányból származnak.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a neurotikus emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek depresszióban és szorongásban.

„...a neuroticizmus személyiségdimenziója erősen összefügg a depressziós és szorongásos tünetekkel, az intraverzió személyiségdimenziója pedig mérsékelten összefügg a depressziós tünetekkel e városi általános populáció résztvevői körében”

– írják a tanulmány szerzői.

A neuroticizmusról a szerzők azt írják, hogy „szorongásra való hajlam, érzelmi instabilitás és öntudatosság jellemzi, míg az extraverzió pozitív érzelmességgel, energiával és dominanciával jár”.

A neurotikus és introvertált embereknél tehát nagyobb a depresszió és a szorongás kockázata a tanulmány eredményei szerint, míg a stabil személyiségű, extravertált embereknél kisebb.

Nyitókép: Shutterstock