valletta, malta

8 csodálatos város kultúrarajongóknak

A 2022-es év a művészetkedvelő utazóknak kedvez, hiszen rengeteg országban kezdtek kulturális programokba és felújításokba. Az új múzeumok és kiállítások csak az érdeklődőkre várnak, így az alábbi cikkünkben nyolc kiváló lehetőséget szedtünk össze, ha esetleg művelődni is szeretnél nyaralás alatt.


Procida

A Nápoly partja mellett fekvő, kevésbé ismert sziget nemsokára olyan nevezetes úti célok mellé csatlakozhat, mint Capri, hiszen 2022-ben elnyerte Olaszország kulturális fővárosának címét. A ranggal együtt egymillió euró is jár, melyeket művészeti projektek — konkrétan 44 terv áll kivitelezés alatt — beindítására fordíthatnak.

Buffalo

buffalo, ny

Fotó: Shutterstock

Pontosan három kulturális okot is azonnal fel lehet sorolni, melyek miatt kötelező célállomás lehet Buffalo a művészetkedvelő turisták számára. Egyrészről a Wright-túra egy kihagyhatatlan lehetőség, melyen Frank Lloyd Wright által tervezett, New York nyugati részén és Pennsylvania nyugati részén található történelmi helyszíneken kalauzolják végig az érdeklődőket. Emellett nemrég újították fel az Albright-Knox Art Galleryt és a Colored Musicians Clubot is.

Oslo

Az Osloban található Nemzeti Múzeum kiállításai jövőre átköltöznek a városháza melletti új épületébe, ezzel pedig ez lesz az ország legnagyobb kulturális központja. 5 ezer darabból álló gyűjtemény tekinthető majd meg, emellett pedig a tetőtérben egy modern művészekkel foglalkozó tárlat is megnyitja kapuit.

Zürich

A művészetek szerelmesei ezentúl Zürich-el álmodnak majd, hiszen David Chipperfield felújításának köszönhetően a Kunsthaus Zürich Svájc legnagyobb művészeti múzeumja lett. A francia impresszionista művek mellett ezentúl nagyobb hangsúly lesz fektetve a modern és kortárs alkotókra is, mely biztos, hogy látogatók ezreit csalogatja majd a városba.

Koppenhága

Koppenhága utcácskáiban mindig élmény sétálni, hiszen olyan hangulatot áraszt, mely szinte csak a filmekben van. A múzeumok felújítása egy újabb indokot adhat az utazóknak, hogy felírják a várost a listájukra. Többek között a dán Design Múzeum új kiállítóterekkel és felfrissített padlózattal várja a látogatóit, míg volt Postamúzeum egy új, Enigma nevű interaktív kommunikációs múzeumnak ad majd helyet.

Toronto

2023 nagyon sok extrát tartogat a kanadai-amerikai határ mentén, ugyanis Torontoban a barátságos lakosság, a meghitt kávézók és az elképesztő éttermek, valamint múzeumok mellett újszerű hotelek és szállodák várják majd a megfáradt túrázókat.

Valletta

2018-ban Európa kulturális fővárosának választották a Szicília közelében fekvő mediterrán szigetország települését, így joggal lehet gondolni, hogy nagyon sok látnivalót hagy ki az, aki nem foglal azonnal repülőjegyet. Szálláshelyek tekintetében ajánlatos az Iniala Harbour House lakosztályai közül lecsapni az egyikre. A hotelt négy ház összeépítésével alakították ki és még egy Michelin-csillagos étteremmel is kedveskedni tud a főnökség a vendégeinek.

Denver

A város a művészet és a design reneszánszát éli, ugyanis olyan kulturális kezdeményezések folynak állandóan, melyeket minden országban be kellene vezetni. Egyrészről raktárépületeket kezdtek átalakítani kulturális és közösségi terekké, így esélyt adnak a művelődésre és az önkifejezésre, emellett a városban mindenhol sorra nyílnak a különleges és egyedi szálláshelyek is.


Nyitókép: Shutterstock
Forrás: Architectural Digest