A Föld a Holdról nézve

Különálló időzónát akarnak bevezetni a Holdon — miért van erre szükség?​

Szakértők szerint létre kell hozni egy közös megegyezésen alapuló időzónarendszert a Holdon. Ezáltal megkönnyíthetik a jövőbeli kutatásokat, illetve a missziókon résztvevő asztronauták kommunikációját is. Íme minden, amit eddig tudni lehet erről az elképzelésről!


Az ESA kutatói szerveztek egy találkozót Hollandiában, melyen felmerült ez a témakör. A fő céljuk egy LunaNet nevű keretrendszer összeállítása, amely „közös interfészt biztosít majd minden jövőbeli holdi küldetés számára, észszerűsítve a hálózatépítést, navigációt, észlelést, tájékoztatást és kommunikációt” — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

Miért van erre szükség?

A történelemben minden Holdra és annak környékére indított program során a Földön lévő atomórákat használták a haladás nyomon követésére. Ez viszont nem a legjobb módszer, hiszen az ott uralkodó gravitációs és sebességi erők eltérők, mint a bolygónkon. Vagyis ott máshogy telik az idő, mint itt. Például, ha egy asztronauta kivinne magával egy órát, akkor az naponta több tucat mikromásodperccel gyorsabban járna a normálisnál.

Mivel a következő években sokkal több leszállóegységet és küldetést indítanak majd a Hold irányába, így elengedhetetlen ennek a problémának a kiküszöbölése. Ezek a tervek szerint gyakran együttműködve végeznék a feladataikat, ehhez pedig a rendszereknek kommunikálniuk kell egymással. A helyes idő és távolság meghatározáshoz szükséges egy időzóna felállítása.

Ez számos fejtörést okoz majd a bolygókutatóknak. Azt is figyelembe kell venniük, hogy az űrhajó — vagy esetleg egy megfigyelőegység —magán a planétán tartózkodik-e, vagy csak a pályáján kering.

„Természetesen az egyezményes időrendszernek az űrhajósok számára is praktikusnak kell lennie. Ez elég nagy kihívás lesz egy olyan bolygó felszínén, ahol az egyenlítői régióban minden nap 29,5 nap hosszú, beleértve a fagyos, két hétig tartó holdéjszakákat, miközben az egész Föld csak egy kis kék kör a sötét égbolton”

— mondta Bernhard Hufenbach, az ESA stratégiai tervezésért felelős vezetője.

Nyitókép: Shutterstock