Kaia Gerber és Cindy Crawford

A kifutók sztárjaitól az It Girlig – ők a világ 10 leggazdagabb modellje

Modellnek lenni egy dolog, de a modellkedésből jövedelmező, hosszú távú karriert csinálni (azaz bekerülni a leggazdagabb modell kategóriába) már teljesen más tészta.


Az olyan szupermodellek, mint Gisele Bündchen, Naomi Campbell, Cindy Crawford és Kate Moss a kifutókon nőttek fel, de sikerükön túlmenően hatalmas személyes vagyonra is szert tettek. A fiatalabb modellek ma már inkább a közösségi médiát tetszik meg fő értékesítési pontjukká, és márkaszerződésekkel, reklámokkal növelik nettó vagyonukat.

De mennyit is keresnek valójában ezek a szupermodellek? Itt a világ leggazdagabb modelljeit rangsoroljuk vagyonuk becslései alapján.

10. Alessandra Ambrosio: 80 millió dollár

Alessandra Ambrosio 2000-ben a Victoria's Secretnél érte el az áttörést. A tekintélyes „angyal státuszt" 2004-ben nyerte el, és gyakorlatilag minden Victoria's Secret show-ban szerepelt, amíg 2017-ben vissza nem vonult a márkától. Azóta alapított egy fürdőruha-kollekciót, partnerséget kötött a Nespressóval, és dolgozott a televízióban. Így valószínű, hogy 40-es évein túl is az egyik leggazdagabb modell marad.

9. Kate Moss: 70 millió dollár

Sok év telt el azóta, hogy 14 évesen a JFK repülőtéren felfedezték „Kate the Great"-et, és nem kellett sok idő, hogy a kelet-londoni lány a világ egyik leghíresebb modelljévé váljon, kezdve néhány emlékezetes (és időnként igen ellentmondásos) Calvin Klein-kampánnyal. Amellett, hogy a világ egyik leggazdagabb modellje, az egyik legjobban fizetett is: állítólag 5 millió fontot (2,2 milliárd forint) kapott a Diet Coke 2022-es kampányáért.

8. Naomi Campbell: 80 millió dollár

Kevés más modell rendelkezik olyan tapasztalattal, sikerrel és iparági hírnévvel, mint Naomi Campbell. A brit szupermodell még 40 éves korában is a kifutókon járt, és az 50-es éveiben is keresett maradt. Nemrégiben a BMW-nek készített kampányokat, és ő lett az első modell, akinek a londoni Victoria & Albert Múzeumban kiállítást szenteltek.

7. Tyra Banks: 90 millió dollár

Tyra Banks híres arról, hogy öt különböző modellügynökségtől is visszautasították, mielőtt a 90-es évek elején leszerződtették volna. Modellkedése alatt olyan cégeknek dolgozott, mint a Chanel, és saját, gyümölcsöző Victoria's Secret karrierje is volt. De az America's Next Top Model című műsor megalkotása és vezetése az, ami hozzásegítette őt ahhoz, hogy még szélesebb körben ismertté váljon, és hogy vagyonával a világ leggazdagabb modelljei közé kerüljön.

6. Adriana Lima: 95 millió dollár

Alessandra Ambrosióhoz hasonlóan Lima is Brazília egyik leghíresebb modell-exportcikkévé vált, aki fényes Victoria's Secret-karrierje mellett televíziós műsorvezetőként is tevékeny és számtalan márkaszerződéssel zsonglőrködik.

5. Heidi Klum: 160 millió dollár

Heidi Klum először a 90-es évek végén jelent meg a Victoria's Secret kifutóján, és nem sokkal később már „angyal" lett. De a televíziós karrierje az, ami hozzájárult vagyonának növeléséhez, hiszen olyan műsorok házigazdája volt, mint az America's Got Talent és a Project Runway.

4. Iman: 200 millió dollár

A szomáliai születésű Iman-t gyakran tartják a világ első igazi színes bőrű szupermodelljének, és már a 80-as évek közepe óta az iparág meghatározó szereplője. A David Bowie-val kötött házasságáról is ismert, és a párnak van egy közös lánya, Lexi Jones.

3. Gisele Bündchen: 400 millió dollár

Giselle Bündchent 14 évesen fedezték fel egy McDonald's étteremben evés közben a brazíliai São Paulóban, és minden idők egyik legikonikusabb Victoria's Secret modelljeként emlékezünk rá. A Forbeson 2002 és 2017 között vezette a világ legjobban fizetett modelljeinek éves listáját, amíg Kendall Jenner meg nem szerezte a csúcsot – bár Bündchen még mindig sokkal nagyobb vagyonnal rendelkezik.

2. Cindy Crawford: 400 millió dollár

Míg 21 éves lánya, Kaia Gerber az utóbbi években az It-girl státusz felé vezető úton halad, Crawford már régen kiérdemelte a szupermodell státuszt – és elképesztő vagyont halmozott fel. Michael Kors tervező szavaival élve: Cindy megváltoztatta a szexi amerikai lány megítélését a klasszikus kék szemű szőkéről egy fülledtebb barnára, aki eszes, bájos és profi.

1. Kathy Ireland: 500 millió dollár

Bár Ireland nem érte el azt a hírnevet, mint a többi gazdag modell, de hatalmas vagyona a világ leggazdagabb szupermodelljévé teszi. Mióta 13 egymást követő évben szerepelt a Sports Illustrated Swimsuit Issue-ban, bestseller író lett, és saját marketingcége, a kathy ireland Worldwide tulajdonosa, amely milliárdos éves forgalmat könyvelhet el.

Forrás: Marieclaire

Nyitókép: Shutterstock