Bolygók egy csillag körül

Megtalálták a Naprendszer bolygóinak másait egy Nap-szerű csillag körül

Életre alkalmas planéták megtalálásához nem elég sziklás, fő csillagjuk körül keringő égitesteket kutatni. Szakértők szerint a Föld fejlődésében fontos szerepet játszhattak a Naprendszer más bolygói, így ilyen tényezőket is célszerű figyelembe venni. Szerencsére csillagászok most egy, a mi a világunkhoz hasonló együttállásra lettek figyelmesek.


Korábbi kutatások során bebizonyították, hogy a fő csillag mellett bizony a bolygórendszer felépítése is fontos szerepet játszott a földi élet kifejlődésében. Ez azért lehetséges, mivel a különböző aszteroidák fontos anyagokat juttattak a bolygónkra, amik nélkül ma elképzelhetetlen a létezés. A Jupiternek például ilyen szerepe volt.

Megvédi a belső Naprendszert az apró kőzetek folyamatos bombázásától. A Naprendszer történelmének első szakaszaiban viszont a nagy gravitációs ereje miatt számos nagyméretű aszteroidát küldhetett a bolygónk irányába.

Ezeket az adatokat összegezve olyan bolygórendszereket kell kutatni a világegyetemben, melyek valamilyen formában hasonlítanak a Naprendszerre. A HIP 104045 csillag körül egy hasonló világra bukkantak, ami körül két nagyméretű égitest is kering. Az egyik méreteit és tulajdonságait tekintve a Jupiterre, a másik pedig a Neptunuszra emlékeztet.

Maga a csillag és a hozzá kapcsolódó világok 175 fényévre tőlünk helyezkednek el. Az egyik gázóriás a Jupiter tömegének felét teszi ki és 6,3 év alatt tesz meg egy pályát a csillaga körül. Vele szemben a társbolygója a Neptunusz tömegének 2,5-szerese és 316 napos pályán mozog.

„A Jupiter-analógok előszeretettel alakulnak ki a Naphoz közeli fémtartalmú csillagok körül, és meglepő módon a potenciálisan lakható, kis tömegű bolygók gyakoriak lehetnek olyan csillagok körül, amelyek hideg Jupiternek adnak otthont.

A Föld-méretű kisbolygók gyakoribbak, mint az óriásbolygók. Ezek a tényezők precedenst nyitnak a Föld-szerű bolygók keresésére Nap-szerű csillagok körül, elsősorban a Jupiter-szerű bolygók keresésével”

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében a kutatócsoport vezetőjének szavait.

A bolygók mindketten a csillaguk lakhatósági zónáján belül keringenek. Ez arra utalhat, hogy egy feltételezett harmadik bolygón a közelükben folyékony víz lehet. Sajnos ez a planéta jelenleg nem halad el köztünk és a csillagja között, tehát a megfigyelés egyelőre zsákutcába jutott. Mindenesetre van rá némi esély, hogy a Jupiter-szerű égitest egy élhető világra utal.

Nyitókép: Shutterstock