A Tejútrendszer

Csillagászok megtalálták a Tejútrendszer fiatalkori tükörképét​

Ki ne gondolkozott volna már azon, hogyan nézett ki a galaxisunk évmilliárdokkal ezelőtt? Kutatók most egy elég reális képet kaphattak arról az időszakról, ugyanis felfedezték a Tejútrendszer fiatalkori tükörképét a távoli világűrben.


A Sparkler (Szikra) nevet viselő galaxist a James Webb űrteleszkóp fedezte fel a mélyűr kutatása során. Nevét onnan kapta, hogy a felvételeken több, csillagokból álló gömbhalmaz világít körülötte. A jelenség a Repülőhal csillagképben, hozzávetőlegesen 9 milliárd fényévre található. Egy figyelemre méltó felfedezésről van szó, ugyanis a szakértőket emlékezteti a Tejútrendszer korai időszakára.

Hogyan alakult ki a Tejútrendszer mai kinézete?

A mi galaxisunk, illetve a Sparkler is az anyag túlsűrűsödéséből jött létre. A gömbhalmazok még jóval a galaxisok kifejlődése előtt születtek, ezért idősebbek is. A Tejútrendszer a későbbi éveiben elkezdte bekebelezni a szomszédos törpegalaxisokat, így sokkal nagyobb méretre tehetett szert. A Sparkler nagyjából ezen a szinten tart a fejlődési folyamatában.

Már elkezdett néhány szomszédos galaxist elnyelni, de méreteit tekintve még közel sem tart az otthonunkként szolgáló galaxis nagyságához. Szakértők szerint a felfedezett jelenség néhány milliárd éven belül elérheti azt a méretet, ahol jelenleg a Tejútrendszer tart. Éppen ezért gondolják, hogy megtalálták a galaxisunk fiatalkori tükörképét — olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

A további tanulmányokból sokkal többet megtudhatunk a Tejútrendszer — és a hozzá hasonló — galaxisok fejlődéséről. Viszont nem ez az egyetlen témakör, amiben hasznosak lehetnek a Sparkler megfigyelései. A gömbhalmazokkal kapcsolatban mind a mai napig rengeteg megválaszolatlan kérdés van, amire végre választ találhatnak a csillagászok.

„Úgy tűnik, hogy első kézből szemtanúi vagyunk ennek a galaxisnak az összeépülésének, ahogy a tömege növekszik. Izgatottan várjuk az egyedülálló lehetőséget, hogy tanulmányozhassuk mind a gömbhalmazok kialakulását, mind pedig a csecsemőkori Tejútrendszert, amikor az univerzum még csak 1/3-a volt a jelenlegi korának"

— mondta Duncan Forbes professzor a témáról.