Palack fehérbor és mellette pohár bor bézs háttéren

Tokaji aszú is bekerült a világ legjobb borai közé

A legjobbak közé jutott egy tokaji aszú a Decanter World Wine Awards-on.

Az összesen ötven bort magában foglaló Best in Show bor közé bekerült a Gizella Pince 6 puttonyos 2019-es tokaji aszúja is a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards (DWWA) idei kiadásán.

Az idén 21. alkalommal megrendezett, a világ legnagyobb bor- és pezsgőversenyén idén több mint 18 ezer tételt neveztek 57 országból, melyek elbírálására mintegy 250 borszakértő gyűlt össze Londonban, köztük 61 Master of Wine és 20 Master Sommelier – közölte az MTI-vel a versenyen két aranyérmet elérő, somlói Kreinbacher Birtok.

A Magyarországról nevezett borok között a zsűri egy Best in Show díjat, 4 platinát, 13 aranyat, 56 ezüstöt és 67 bronzérmet osztott ki.

Best in Show és platinaérmet Magyarországról csak tokaji borok kaptak: két platinaérmet nyert a Balassa Bor, míg egyet-egyet a Pajzos Tokaj és a Sauska Tokaj. Az aranyérmesek között a Balatonfüred-Csopaki, Tokaji, Somlói és Szekszárdi borvidékről származó borok szerepeltek.

A rendkívül szigorú szabályok szerint folyó zsűrizés alapján kizárólag 95 pont felett adnak aranyérmet, platina díjjal pedig az aranyérmeseket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket (97-100 pont).

Best in Show kategóriába az ezen a két lépcsőn túljutott tételek közül az az 50 bor kerülhet csak be, melyek kategóriájukban a legkiemelkedőbbek.

Nyitókép: Shutterstock