Doha, Katar: Kert trópusi növényekkel a Hamad nemzetközi repülőtéren

Ez a világ legjobb reptere egy új felmérés alapján

Az éves rangsor több mint 500 repülőtéren végzett ügyfél-elégedettségi felmérésen alapul, amely olyan tényezőket értékel többek között, mint a tisztaság, a repülőtéri személyzet barátságossága, a repülőtérre való könnyű be- és kijutás, a terminál kialakítása és az étkezési lehetőségek.


A katari Hamad Nemzetközi Repülőteret (HIA) a Skytrax 2024-es díjátadóján a világ legjobb repülőterének választották, ezzel a 12-szeres győztes Szingapúri Changi repülőtér a második helyre szorult, írja a CN Traveller.

A 2014-ben nyílt Hamad Nemzetközi Repülőtér a szomszédos dohai nemzetközi repülőteret váltotta fel Katar fő légiközlekedési csomópontjaként. A repülőteret a Qatar Airways üzemelteti, amely a Condé Nast Traveler Reader's Choice Awards szavazásán folyamatosan a legjobb nemzetközi légitársaságok között szerepel, és ez az egyetlen repülőtér, amelyet kifejezetten az Airbus A380-as repülőgép számára terveztek. A repülőtér idén harmadszor nyerte el a rangos iparági díjat.

A HIA egyik legújabb és legambiciózusabb funkciója az Orchard nevű 6000 négyzetméteres fedett trópusi kert 65 kiskereskedelmi és étkezési helyszínnel, amely 2022-ben indult egy többéves bővítési projekt részeként. A több mint 300 fának és a világ fenntartható erdeiből származó 25 000 növénynek otthont adó kert egyike a repülőtér számos zöld kezdeményezésének, amelyek között szerepel egy olyan hulladékkezelési program, amely évente 3979 tonna szerves komposztot hasznosít újra, amelyet trágyaként használnak fel.

„Fiatal történelmünk során folyamatosan bizonyítottuk a környezeti fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket – a szén-dioxid-hatékonyság javításától kezdve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén át a szennyvízkezelésig. A fenntarthatóság a megalakulásunk óta büszkén áll a tevékenységünk középpontjában”

– mondta Michael McMillan, a repülőtér létesítménygazdálkodásért felelős alelnöke egy 2022-es sajtóközleményben.

Az elmúlt néhány évben a repülőtér az Oryx Garden Hotel repülőtéri szállodával és négy új reptéri váróval, köztük a fényűző Louis Vuitton Lounge-dzsal is bővült. Emellett a repülőtér hatalmas kiskereskedelmi központja, a Qatar Duty Free egy egész „utcán, a Viale del Lusso-n ad helyet olyan luxusüzleteknek, mint a Dolce&Gabbana, a Jimmy Choo és a Valentino. Nem meglepő, hogy a repülőtér elnyerte a Skytrax 2024-es, a világ legjobb repülőtéri vásárlási lehetőségének járó díját is.

A HIA 2023-ban több mint 45 millió utast szolgált ki, ami 31%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és felülmúlja a FIFA világbajnokság idején felállított korábbi rekordot. Emellett új nemzetközi légitársasági partnerekkel is bővült, köztük a Vistara, az Iberia, a Xiamen Airlines, a Garuda Indonesia és a Japan Airlines légitársaságokkal, és több mint 250 célállomást szolgál ki.

A repülőtér gyors növekedése mostanában azonban a megállás jeleit mutatja: a bővítés 2023-ban kezdődő második szakaszának célja, hogy a repülőtér kapacitása több mint 70 millió éves utasra bővüljön.

A Skytrax 2024-es repülőtéri díjainak további élvonalasai közé tartozik a szöuli Incheon repülőtér, amely a világ legcsaládbarátabb repülőtere; a a világ legtisztább repülőterének választott tokiói Haneda, valamint a világ legjobb repülőtéri étkezési élményét nyújtó isztambuli repülőtér.

A világ legjobb repülőterei a 2024-es Skytrax World Airport Awards szerint

 1. Doha Hamad repülőtér
 2. Szingapúr Changi repülőtér
 3. Szöul Incheon repülőtér
 4. Tokió Haneda repülőtér
 5. Tokió Narita repülőtér
 6. Párizs Charles de Gaulle repülőtér
 7. Dubai repülőtér
 8. München repülőtér
 9. Zürich repülőtér
 10. Isztambul repülőtér
 11. Hong Kong repülőtér
 12. Róma Fiumicino repülőtér
 13. Bécsi repülőtér
 14. Helsinki-Vantaa
 15. Madrid-Barajas Centrair
 16. Nagoya repülőtér
 17. Vancouver repülőtér
 18. Kansai repülőtér
 19. Melbourne repülőtér
 20. Koppenhága repülőtér

Nyitókép: Shutterstock