Tablettát bevevő nő

Mostantól postai úton is elérhető az abortusztabletta Angliában és Walesben

Az elmúlt két évben Angliában és Walesben a nők 2020 tavaszán bevezetett COVID-19 intézkedések részeként postán küldött tablettás abortuszhoz juthatnak hozzá. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy a páciensek a terhesség első 10 hetében egy klinikán vennék be az abortusz kiváltására használt első két tablettát, ezt otthon is megtehetik.


Bevezetése óta a rendszert több mint 150 000 nő vette igénybe és dicsérték, hogy emberek ezrei számára teszi elérhetőbbé az egészségügyi ellátást. A brit kormány eredetileg 2022. augusztus 29-én szándékozott megszüntetni a rendszert – ezt a lépést az orvosi csoportok és a nők jogaiért küzdő aktivisták széles körben elítélték.

Augusztus 23-án azonban az Egyesült Királyság egészségügyi és szociális ellátási minisztériuma megerősítette, hogy új jogszabály teszi lehetővé, hogy a nők továbbra is hozzáférhessenek a postai úton történő tablettás szolgáltatáshoz; ez a jogszabály most lépett hatályba. Röviden ez azt jelenti, hogy az Angliában és Walesben élő, legfeljebb kilenc hetes és hatnapos terhesség megszakítása mellett döntő emberek a jövőben is hozzáférhetnek az otthoni abortuszhoz, számol be róla az amerikai Glamour.

Nincs felső vagy alsó korhatár arra vonatkozóan, hogy ki veheti igénybe az abortusztablettákat, de a Royal College of Paediatrics and Child Health (Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium) biztonsági iránymutatást fog közzétenni a korai orvosi abortusz szolgáltatásait igénybe vevő 18 év alattiak számára. Az iránymutatás várhatóan megerősíti azt az elvet, hogy „minden fiatalnak időben hozzá kell férnie a korai orvosi abortuszhoz”, és hogy „holisztikus és védelmi igényeiket” figyelembe kell venni.

A jogszabály hivatalos folytatására azt követően került sor, hogy a parlamenti képviselők (MPs) márciusban megszavazták az egészségügyi és szociális ellátásról szóló törvényjavaslat módosítását, hogy a rendszer állandóvá váljon Angliában.

Akkor az MSI Reproductive Choices érdekvédelmi és közkapcsolati tanácsadója, Louise McCudden üdvözölve a döntést, így nyilatkozott:

„Örülünk, hogy a képviselők megszavazták az otthoni abortusz-ellátás lehetőségének fenntartását. Ez egy szavazat volt a bizonyítékok mellett az ideológia helyett, egy szavazat a reproduktív jogok mellett, és egy szavazat a nemek közötti egyenlőség mellett. Ennek a biztonságos és népszerű szolgáltatásnak az állandóvá tétele különösen azoknak kedvez, akiknek nehézséget okoz a személyes találkozókon való részvétel, beleértve a bántalmazó kapcsolatban élőket, a gondozási kötelezettségekkel rendelkezőket és a közlekedési eszközökkel nem rendelkezőket. Mindenki más és más okokból és körülmények között választja az abortuszt. Fontos, hogy olyan lehetőségeket tudjunk kínálni, amelyek figyelembe veszik a személyes körülményeket – és ebbe beletartozik az is, hogy mindkét tablettát otthon vegyük be.”

Egy 2021 februárjában közzétett tanulmány 50 000 orvosi abortuszt vizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy az otthoni abortusz lehetőségei "hatékonyak, biztonságosak és elfogadhatóak", valamint javítják a betegek ellátáshoz való hozzáférését.

A BMJ Sexual and Reproductive Health Journal című folyóiratban közzétett további kutatás 1243 betegnek a telemedicinális lehetőséggel kapcsolatos hozzáállását vizsgálta, és megállapította, hogy a betegek arról számoltak be, hogy nagy bizalommal vannak a tablettás abortusz lehetősége iránt:

„A betegek 83%-a jelezte, hogy a telemedicinális útvonalat részesíti előnyben, 824 beteg (66%) pedig jelezte, hogy ismét a telemedicinát választaná, ha a COVID-19 már nem lenne probléma.”

A rendszert Walesben már állandóvá tették, és valószínűleg a skót kormány is követni fogja.

A telemedicinális abortusz bevezetése óta a kutatások azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban 88%-kal csökkent a nők illegális szolgáltatókhoz intézett tablettakérései, ami arra utal, hogy a kiszolgáltatott nők, akik korábban esetleg illegális tablettákat használtak volna, ehelyett legális ellátáshoz jutottak, és elkerülték a kriminalizálást.

Ráadásul a Savanta ComRes által 2021 decemberében végzett független felmérés szerint az Egyesült Királyságban a nők 65%-a szeretné, ha a telemedicina továbbra is állandó lehetőség maradna.

A szavazást megelőzően Dr. Jonathan Lord, az MSI Reproductive Choice brit orvosi igazgatója kifejtette az otthoni abortuszszolgáltatások fontosságát, mondván, hogy „csökkentették a várakozási időt és nagyobb választási lehetőséget biztosítanak, ami különösen fontos a kiszolgáltatott ügyfelek, például a bántalmazó kapcsolatban élő nők és terhesek vagy bárki más számára, aki nem tud biztonságosan elutazni egy klinikára. Ha ez a szolgáltatás megszűnik, mindenki feleslegesen kényszerülne arra, hogy kórházba vagy klinikára utazzon, és gyakran a kint összegyűlt abortuszellenes csoportok fenyegetésével kelljen szembenéznie, csak azért, hogy lenyeljen egy tablettát, amit otthon is tökéletesen biztonságosan be lehet venni”.

Nyitókép: Shutterstock