egy unatkozó tanuló nő

Az ADHD 7 alattomos jele nőknél, amit nehezebben veszünk észre

Idén tavasszal Busy Philipps színésznő bejelentette, hogy 15 éves lányával együtt figyelemhiányos/hiperaktivitás-zavarral (ADHD) diagnosztizálták. Philipps diagnózisa része annak a legújabb trendnek, hogy egyre több nőt és lányt diagnosztizálnak ADHD-val. Vajon mi áll a növekedés mögött?


2020 és 2022 között a nőknél az ADHD diagnózisok aránya megduplázódott

− mondta Suwilanji Kuezi-Nke, a Transcend Counseling Chicago klinikai pszichológusa. Ez a meredek emelkedés annak tudható be, hogy a koronavírus előtti életritmus és életstruktúra eltakarta a tüneteket. „Az ADHD egykor olyan diagnosztikai kategória volt, amelyet a túl sok energiával rendelkező fiúk uraltak", teszi hozzá Madison Perry pszichológus. A Medical News Today szerint a fiúk nagyjából háromszor nagyobb valószínűséggel kapnak ADHD diagnózist, mint a lányok.

Perry szerint azért diagnosztizálnak több nőnél ADHD-t, mert terjed az információ. Az ADHD változatos megjelenési formáinak nagyobb tudatosságával valószínűleg több nőt utalnak be kivizsgálásra. Az ADHD általában nem a féktelenségben jelenik meg a nőknél és a lányoknál. Számos tényező játszik szerepet az ADHD megjelenésében mutatkozó különbségekben, de az egyik legfontosabb a nőkkel szemben elvárt társadalmi nyomás és normák.

Összegyűjtöttük az ADHD jellemző jeleit nőknél és lányoknál.

​Nehézségek az egyes feladatokra való összpontosításban.

A fiúknál megfigyelhető hiperaktivitás és impulzuskontroll-problémák helyett az ADHD a nőknél inkább figyelmetlenségként és a feladatok összpontosításának és elvégzésének nehézségeiként jelentkezik. Az elméd úgy érezheti, hogy nem tud egyetlen feladatra koncentrálni – különösen ha azt nem találod érdekesnek. Vagy belevágsz egy új kreatív projektbe, de nem marad fenn az érdeklődésed iránta.

​Hiperfókuszálás bizonyos témákra vagy helyzetekre.

egy n\u0151 dolgozik a laptopj\u00e1n a munkahely\u00e9n f\u00f3kusz\u00e1ltan

Fotó: Shutterstock

Az sem ismeretlen eset, hogy az ADHD-s emberek bizonyos témákra hiperfókuszálnak, miközben másokra nehezen tudnak koncentrálni. Amikor hiperfókuszált vagy, úgy érzed, lehetetlen abbahagyni az adott feladatot, vagy teljesen elveszel abban a projektben, amin éppen dolgozol. Az agyadat csak az az egy dolog érdekli, amit éppen csinálsz.

​Versenyző gondolatok.

Bár a nőknél kevésbé valószínű, hogy a hiperaktivitás és az impulzivitás vizuálisan is megjelenik, de előfordul, még ha fizikailag kevésbé is jelenik meg. A Children and Adults with Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (CHADD) nevű nonprofit szervezet szerint ez úgy is érezhető, hogy nehézségekbe ütközik az egy témára való összpontosítás.

​Problémák a barátságok megtartásával.

Kuezi-Nke szerint az ADHD-s nőknek nehézséget okozhat a barátságok fenntartása is. A hiperaktív tünetegyüttes nagy része a nőknél kapcsolati szempontból jelentkezik, amit nem olyan könnyű észrevenni. Ez nem a barátkozás nehézségét jelenti, hanem e barátságok életben tartását. Lehet, hogy érzelmileg kimerültnek érzed magad ahhoz, hogy egy nagy találkozó után sms-t írj egy barátodnak, vagy túlságosan másra koncentrálsz ahhoz, hogy visszahívd.

​Érzelmi kitörések és szabályozási zavarok.

egy n\u0151 fogja a fej\u00e9t

Fotó: Unsplash

Az ADHD-s embereknél gyakori, hogy érzelmi diszregulációval küzdenek; a nőknél ez még gyakoribb. Az ADHD-s agyak nagyon hajlamosak arra, hogy nagyon gyakran nagyon nagy érzelmeket éljenek át, és így nagyobb valószínűséggel élik meg az érzelmeiket úgy, hogy a külvilág számára aránytalannak tűnnek az eseményhez képest.

​Sok beszéd.

A túlzott beszéd a nőknél az ADHD másik jele lehet, ahogy az is, hogy nem gondolkodsz, mielőtt beszélsz. Hasonlóképpen, mások félbeszakítása beszéd közben is lehet az ADHD tünete.

​Sok ADHD-s nő úgy érzi, hogy az agya csak szalad, ahelyett, hogy az adott feladatra koncentrálna.

A nők nagyobb valószínűséggel leplezik és internalizálják a tüneteiket. Így nagyobb valószínűséggel jelentkeznek náluk olyan tünetek, mint a depresszió, a szorongás és az alacsony önbecsülés. A férfiak ezzel szemben nagyobb valószínűséggel külsődlegesítik a tüneteiket − ez az egyik fő oka annak is, hogy a fiúknál többször diagnosztizálják a betegséget, mint a lányoknál.

Forrás: HuffPost Life

Nyitókép: Shutterstock