Az alacsony IQ-val hozták összefüggésbe ezt a népszerű italt

Az alacsony IQ-val hozták összefüggésbe ezt a népszerű italt

Egy új kutatás szerint a jelentős alkoholfogyasztás komoly mértékben összefügg az alacsonyabb IQ-val.


Egy érdekes, ám nem túl meglepő kutatás látott napvilágot, miszerint a magasabb IQ-val rendelkező emberek általában nem visznek be jelentős mennyiségű alkoholt a szervezetükbe. A kutatás eredményei 49 321 svéd férfi katona vizsgálatából származnak, akiket 1969 és 1971 között soroztak be a hadseregbe.

A katonákon IQ-teszteket végeztek, és az alkoholfogyasztásukról kérdezték őket. A szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy minél alacsonyabb volt az alanyok IQ-ja, annál többet ittak, és annál valószínűbb volt, hogy késő éjjelig tartó mulatságokon vettek részt.

Ez is érdekelhet: A magas IQ lenyűgöző jele lehet, ha ezt látod

A tanulmányból azonban nem derül ki pontosan, hogy mi pontosan biológia összefüggés az IQ és az alkoholfogyasztás között.

A szakemberek szerint viszont valószínű, hogy az alacsonyabb IQ alacsonyabb társadalmi státusszal és érzelmi problémákkal függ össze, ezek pedig magasabb alkoholfogyasztási arányt eredményezhetnek.

A tanulmány szerzői az alábbi következtetést vonták le:

Azt találtuk, hogy az IQ-teszteken elért alacsonyabb eredmények összefüggnek a svéd serdülő férfiak magasabb alkoholfogyasztásával, mind a jelentős alkoholfogyasztás, mind a mértéktelen alkoholfogyasztás tekintetében mérve. Az intelligencia és az egészség közötti kapcsolat egyik javasolt magyarázata, hogy a kognitív képességek növelik az egészséges életmóddal kapcsolatos döntések meghozatalának lehetőségeit.

A szóban forgó kutatás megállapításai ugyan érdekesek, de más vizsgálatok teljesen eltérő eredményeket kaptak.

Erre jó példa, hogy egy másik felmérés szerint a magasabb IQ-val rendelkező emberek átlagos alkoholfogyasztása magasabb volt.

A szerzők ezt azzal magyarázták, hogy a magas intelligenciájú emberek nagyobb valószínűséggel használnak kábítószert is.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a tanulmányok közötti differencia a vizsgálatok eltérő módjainak is betudható.

Forrás: PsyBlog

Kép: Shutterstock