egy nő telefonon beszél Sintrában, egy portugál kisvárosban

Ebben az európai országban a legkönnyebb az állampolgárság megszerzése

A kanadai bevándorlási ügynökség, a CanadaCIS által készített tanulmányból kiderült, hogy Portugália szerepel azon tíz ország között, ahol a legkönnyebb állampolgárságot szerezni.


Az ügynökség által a 2009 és 2021 közötti bevándorlási adatok összegyűjtésével készített elemzés főbb megállapításai szerint Svédországban a legkönnyebb állampolgárságot szerezni a nem uniós lakosok számára, mivel minden tizedik kérelmező, azaz 9,3 százalék kap állampolgárságot. Emellett Svédországban a legmagasabb az elfogadási arány mind a férfiak, mind a nők esetében − írja a SchengenVisaInfo.

A nők előnyben vannak, az elfogadási arány 10,02 százalék, szemben a férfiak 8,66 százalékával.

Az állampolgárságot legkönnyebben megadó országok listáját továbbá Hollandia, Portugália és Izland zárja, amelyek a második-ötödik helyen állnak.

Portugália a negyedik helyen áll a 32 legkönnyebben állampolgárságot szerző európai ország között, ahol 50-ből több mint három harmadik országbeli lakos válik állampolgárrá, ami 6,6 százaléknak felel meg. A Portugal News kommentelői azonban nem értenek teljesen egyet ezekkel az eredményekkel, ahogy például Ann D az USA-ból sem:

Tényleg Portugáliában a legkönnyebb állampolgárságot szerezni? Én személy szerint nem hiszem. A férjem portugál, a gyerekeink USA/portugál, és 16 éve vagyunk házasok. Nekem nincs állampolgárságom, még rezidenciám sincs. És nem arról van szó, hogy nem próbálkoztam, felkerestem az összes SEF irodát Portugáliában, különböző városokban. És minden alkalommal más választ kaptam.
egy kalapos n\u0151 Talinn egyik utc\u00e1j\u00e1n s\u00e9t\u00e1l h\u00e1tizs\u00e1kkal

Fotó: Getty Images

A jelentésből az is kiderül, hogy Észtország az első a tíz ország között található, ahol a legtöbb nehézséggel jár az állampolgárság megszerzése. Itt a legalacsonyabb az állampolgárságot megszerző lakosok átlagos aránya, körülbelül minden 200-ból egy (0,6 százalék).

Lettország, a Cseh Köztársaság és Litvánia követi a legnehezebb helyzetben lévő országok listáját, ahol a harmadik országbeli lakosok kevesebb mint egy százaléka teszi ezt meg, szemben a 3,56 százalékos európai átlaggal.

Ausztria, Liechtenstein és Szlovákia az ötödik, hatodik, illetve hetedik olyan ország, ahol a legnehezebb az állampolgárság megszerzése, majd Szlovénia és Németország következik, ahol 50-ből kevesebb mint egy harmadik országbeli lakosnak adnak állampolgárságot.

Az állampolgárság megszerzésének két százalékos arányával azonban senki sem előzi meg Dániát, ahol a legnehezebb az állampolgárság megszerzése.

Nyitókép: Getty Images