egy szőke nő fogja a fejét miközben ül a kanapén

6 szokás, ami idő előtt öregíti az agyműködésed

Bár az öregedés folyamatát nem tudjuk megállítani, a folyamatot lassíthatjuk, különösen, ha az agyunkról van szó. Az őszülő hajhoz és a szarkalábakhoz hasonlóan az agyunkra is hatással van az idő, de bizonyos szokások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az agyunk gyorsabban öregedjen. Mutatjuk, mit érdemes elkerülni!


„Az agy öregedése, az agy struktúrájának és működésének természetes csökkenését jelenti. Ez magában foglalhatja az agy azon képességét, hogy alkalmazkodjon és újraszervezze magát”

– mondja Dr. Caitlin Shure, a NextSense idegtudományi szakértője.

Shure és más szakértők bemutatják azokat a gyakori szokásokat, amelyek gyorsíthatják agyunk öregedését, és megosztják, hogyan tarthatjuk agyunkat aktívan.

1. Egész napos ülés

Az egész napos ücsörgés nemcsak a hátunknak, hanem az agyunknak sem tesz jót. A mozgáshiány csökkenti a vér- és oxigénáramlást az agyba, ami fontos a mentális egészséghez. Kutatások is mutatják, hogy az ülő életmód hosszú távon növeli a demencia kockázatát. Ezzel szemben a mozgás serkenti az agy fejlődését, és erősíti a neuronális kapcsolatokat.

A szakértők azt tanácsolják, hogy válasszunk olyan sportot, amit heti rendszerességgel végezhetünk. Hetente legalább 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc intenzív mozgás ajánlott.

2. A stresszkezelés hiánya

A stressz nemcsak a hangulatodra hat, hanem felgyorsíthatja az agy öregedését is. A magas kortizolszint, a stresszhormon, kognitív hanyatlást okozhat, különösen a memória romlását a hippokampuszban. Kutatások szerint még egészséges embereknél is a magas stresszhormonszint átmenetileg rontja a verbális memóriát, vagyis nehezebb megjegyezni a leírt vagy elmondott információkat.

Az olyan gyakorlatok, mint a mindfulness, jóga, séta vagy beszélgetés egy mentális egészségügyi szakemberrel, csökkenthetik a stresszt, és segíthetnek abban, hogy kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat.

3. Alvásmegvonás

Emberi agyr\u00f3l k\u00e9sz\u00fclt felv\u00e9telek

Illusztráció

Fotó: Pexels

Dr. Ankur Bindal szerint a krónikus alvásmegvonás az agy egészségére egy igen nagy veszélyforrás. Alvás közben az agy új idegi pályákat alakít ki, és eltávolítja a toxikus anyagokat. Bár további kutatások szükségesek, ez a folyamat kulcsfontosságú lehet az olyan neurológiai betegségek megelőzésében, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. Az alvásmegvonás a depresszió magasabb kockázatával is összefüggésbe hozható.

„Mindig azt javaslom, hogy a hét-nyolc órás folyamatos, magas minőségű alvásra koncentráljunk, és alakítsunk ki egy megnyugtató esti rutint”

– mondja Bindal.

Azt is javasolja, hogy kerüljük a telefonhasználatot és végezzünk nyújtógyakorlatoka, vagy hallgassunk, esetleg olvassunk valami megnyugtatót közvetlenül alvás előtt.

4. A társas kapcsolatok elhanyagolása

Ha gyakran kerüljük baráti társaságunkat, az hatással lehet az agyunkra. A magány idegi változásokat okozhat, amelyek rontják a kognitív funkciókat, és növelhetik az Alzheimer-kór kockázatát. A szakértők szerint fontos, hogy ápoljuk társas kapcsolatainkat, mert a személyes találkozók javítják a hangulatunkat és kedvezőbb hatással van az agyra, mint az online kapcsolatok.

Ezt is olvasd el! Koppenhága a lassú öregedés hivatalos fővárosa − lesd el a titkukat

5. Túl sok dolog egyszerre

A multitasking hosszú távon káros hatással lehet az agy egészségére. Az állandóan megosztott figyelem csökkenti a fókuszt és mentális fáradtságot okoz. Néhány kutatás azt mondja, hogy az ilyen túlzott stimuláció idővel negatívan befolyásolhatja a döntéshozatali képességet és az információk befogadását, emellett stresszt és szorongást is okozhat.

Az olyan rejtvények, mint a Sudoku és a keresztrejtvények segíthetnek a memória javításában és a fókuszálásban.

6. Túl sok feldolgozott étel fogyasztása

A gyorséttermek és az agyoncukrozott desszertek túl gyakori fogyasztása nem a legjobb üzemanyagot adja az agynak. A szakértők szerint az ultrafeldolgozott ételek növelhetik a gyulladást a testben és az agyban. Kutatások szerint ezek fogyasztása pedig 10%-kal növeli a kognitív zavarok és stroke kockázatát, míg a teljes értékű ételek csökkenthetik ezen állapotok kockázatát.

(EatingWell)

Borítókép: Shutterstock