az arcbőrét érinti a kezeivel egy fiatal, fáradtnak tűnő lány

A Z-generáció tényleg gyorsabban öregszik, de mi ennek az oka?

Hiába fiatalok még, úgy tűnik, hogy a Z generációt aggasztja leginkább az öregedés. Megszállottjai a retinolnak és az öregedésgátló bőrápoló összetevőknek, melyekkel kétségbeesetten próbálják lelassítani az öregedési folyamatot. Hiába, ők már a bébibotox és a 10 éves bőrápolási influencerek korában nőttek fel.


Bár ily módon az öregedés iránti megszállottságuk érthető, de vajon tényleg szükségük van rá? Egyre inkább úgy tűnik, hogy igen − többen megfigyelték, hogy ez a generáció valamiért gyorsabban öregszik, mint bármelyik másik.

A 26 éves Jordan Howlett szerint, aki @jordan_the_stallion8 néven fut a TikTok-on, azt mondja, az emberek általában idősebbnek hiszik, mint amennyi valójában, sőt, előfordult már az is, hogy az édesanyjára azt hitték, hogy az ő kishúga. Howlett a fiatalabb generációk stresszes életét okolja, melyhez hozzájárul a karrier, a pénz és az infláció, mások szerint a Z generáció videojátékokhoz és kozmetikai beavatkozásokhoz való vonzódása a felelős.

De vajon a Z generáció valóban gyorsabban öregszik, mint az idősebb generációk? Hogy jobban megértsük ezt a jelenséget, megkérdeztük Dr. Clara Hurstot, a BLANC SKIN alapítóját és a Secret Skincare társalapítóját.

​A Z generáció valóban gyorsabban öregszik, mint az ezredfordulósok?

h\u00e1rom fiatal l\u00e1ny arcmaszkban \u00fcl, egyik\u00fck a telefonj\u00e1val fot\u00f3zza magukat

Fotó: Getty Images


Dr. Hurst úgy véli, hogy határozottan vannak különbségek a generációk között, és „észrevehető változás látható abban, ahogyan a fiatalabb generációk öregednek". Azonban azt is hozzátette, hogy különbség van a „gyorsabb öregedés” és az „idősebbnek tűnés” között. Azaz a változások egy része nem az öregedés változása, hanem bizonyos szépségápolási döntések hatása, amelyek miatt valaki idősebbnek tűnhet a valós koránál.

​Miért öregszik gyorsabban a Z generáció?

Dr. Hurst szerint a Z-sek idősebb megjelenéséhez számos tényező hozzájárul. és ennek nagy része az életmódbeli döntésekhez és az irreális szépségszabványokhoz köthető.

egy fiatal l\u00e1ny a pattan\u00e1sos arc\u00e1t keni

Fotó: Getty Images


A Z generáció tudatában van a szépségápolási kezeléseknek és a bőrápolási trendeknek, és életük nagy részében olyan hírességeknek és influencereknek voltak kitéve, akiknek tökéletes bőrük és hibátlan sminkjük volt. Dr. Hurst úgy véli, hogy az a nyomás, hogy fiatalabb koruktól kezdve meg kell felelni ezeknek a szépségszabványoknak, valószínűleg hajlamosabbá tette őket arra, hogy olyan szépségápolási döntéseket hozzonak, amelyek inkább az idősebb nőkhöz illenek.

A kihívást az jelenti, hogy a rendelkezésükre álló információk közül kiszűrjék a megfelelőeket. Rengeteg téves információ terjed, ami hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok túl sok bőrápolási terméket, felesleges összetevőket és bonyolult rutinokat használjanak, amelyek könnyen károsíthatják a bőrgátat. Ironikus módon pont az általuk használt termékek és eljárások miatt tűnnek idő előtt idősebbnek.

Dr. Hurst nem vitatja az életmódbeli döntések hatását sem: a párologtatás és a napozás népszerűségének nincsenek jó hatásai. Bár ő úgy véli, hogy az irreális szépségszabványok a végét járják.

Lassan látjuk az elmozdulást a természetesebb megjelenés és a finom javítások felé, amit a Z generáció is elfogad

− mondja Dr. Hurst.


Forrás: Marie Claire

Nyitókép: Getty Images