egy idősebb nő nevet piros napszemüvegben és blézerben

Fiatalabbnak látnak a korodnál? Van egy jó hírünk az egészségedre nézve

Az öregedés elkerülhetetlen, de sejtszinten elég képlékeny − ismert, hogy terhesség és stressz idején felgyorsul, de visszafordítható módon.


Az azonban, ahogyan a testünk érzi magát, különbözik attól, ahogyan az emberek látnak minket. A kutatások azt mutatják, hogy abból, ha valakinek ránézésre megállapítjuk a korát, elég jól meg lehet becsülni az általános egészségi állapotát is.

De ezeknek a véleményeknek a kifejezése komoly pszichológiai hatással lehet azokra az emberekre, akik az ageista megjegyzések − pozitív vagy negatív − címzettjei, és ez kihatással lehet a fizikai egészségükre is. Sőt, az öregedésről alkotott saját elképzeléseink is befolyásolhatják azt, hogy hogyan öregszünk meg.

Ez derül ki az Oklahomai Egyetem egészségügyi kutatójának, Julie Ober Allennek és munkatársainak új tanulmányából, akik egy 2019-es, az egészséges öregedésről szóló országos felmérés adatait használták fel. A felmérésben 2066 50 és 80 év közötti amerikai felnőtt vett részt.

A résztvevőket arról kérdezték, hogy mennyire tartják magukat fiatalnak vagy idősnek társaikhoz képest, és tapasztaltak-e korukkal kapcsolatos negatív vagy pozitív diszkriminációt bókok, illetve tanácsok formájában.

A résztvevők 59 százaléka gondolta úgy, hogy fiatalabbnak néz ki társainál, mindössze 6 százalékuk ismerte el, hogy idősebbnek tűnik, mint az azonos korúak.

id\u0151sebb n\u0151 arckr\u00e9met ken az arc\u00e1ra

Fotó: Shutterstock

Így a legtöbben hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy etnikai hovatartozásunktól függetlenül fürgébbnek tűnünk, mint amilyenek valójában vagyunk. Az, hogy mások egyetértenek-e ezzel, nem volt része a vizsgálatnak; nem volt külső mérőszáma az öregedésnek. A férfiakhoz képest több nő gondolta úgy, hogy fiatalabbnak néz ki társainál, de ők hajlamosak voltak arra is, hogy több időt és pénzt költsenek arra, hogy fiatalabbnak tűnjenek, mint a férfiak.

De az idő és a pénz befektetése a fiatalos megjelenésbe egyik nem esetében sem mindig hárította el a negatív megjegyzéseket vagy az öregedéssel kapcsolatos sztereotípiákat. Ők is arról számoltak be, hogy tapasztaltak ageizmust, például negatív feltételezéseket a látási, hallási vagy technológiai képességeikkel kapcsolatban, de pozitív megerősítéseket is a korukkal kapcsolatban.

A tanulmány azt találta, hogy azok az emberek, akik arról számoltak be, hogy több pozitív, az életkorral kapcsolatos megjegyzést kaptak, nagyobb valószínűséggel számoltak be arról is, hogy jobb fizikai és mentális egészségben vannak.

Azok pedig, akik diszkrimináció ért, inkább azt mondták, hogy rosszabb az egészségi állapotuk, mind mentálisan, mind fizikailag.

Ez azért aggasztó, mert azt jelenti, hogy az idősebb felnőttekkel szembeni előítéletek táplálhatnak egy ördögi kört, amely az idősek egészségi állapotának romlásához vezet, ami gyorsabb öregedést eredményez.

A pszichológusok arra bátorítják az embereket, hogy alakítsák át az öregedéssel kapcsolatos saját attitűdjeiket, mivel a kutatások azt mutatják, hogy azok a felnőttek, akiknek pozitív az öregedésről alkotott önképük, tovább élnek.


Forrás: ScienceAlert

Nyitókép: Shutterstock