Barna üvegből kihulló vitaminok

Ennek a vitaminnak a hiányától gyorsabban öregedsz

Számos krónikus betegséggel, valamint az emberi élettartam csökkenésével hozták összefüggésbe a hiányát.


A zsírban oldódó D-vitamin több mint 900 gén kifejeződését szabályozza a szervezetben. A legújabb tanulmányok a D-vitamin hiányát – amely becslések szerint világszerte 1 milliárd embernél fordul elő – számos krónikus betegséggel hozták összefüggésbe, valamint az emberi élettartam csökkenésével.

Az öregedés és az elhízás csökkenti a D-vitamin felhasználásának képességét. Ehhez azonban nagyban hozzájárul a fényvédő használata és a napozás hiánya, mivel az UV-sugarak a D-vitamin legnagyobb forrását képezik.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogyan vezethetnek idő előtti öregedéshez a hiányosságok.

A metabolikus szindróma kialakulásának fokozott kockázata

A metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri betegségek felgyorsítják az öregedést. A kutatások azt mutatják, hogy a metabolikus szindrómát és cukorbetegséget kialakító emberek nagy százalékának D-vitamin-hiánya van. Ez azért lehet így, mert sok metabolikus szindrómában szenvedőnek magasabb a testzsír százalékuk, ennek következtében pedig magasabb a napi D-vitamin-szükségletük.

Rövidebb telomerek

A telomereka a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok, melyek védelmet nyújtanak a DNS-károsodás ellen. A telomerek az életkor előrehaladtával rövidülnek, ezért azok hosszát gyakran használják a biológiai öregedés jelzőjeként.

Egy több mint 2000 nő bevonásával végzett tanulmány szerint az alacsony D-vitaminszint rövidebb telomerekkel, míg az ideális D-vitaminszint (30-50 ng/ml) hosszabb telomerekkel járt együtt.

A D-vitamin olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek a gyulladás ellen küzdenek és megakadályozzák a DNS-károsodást.

Gyorsított bőröregedés

Nem teljesen egyértelmű, hogy a D-vitamin hiánya hogyan vezet a bőr gyorsabb öregedéséhez, egyes szakértők szerint azonban a D-vitamin bőrvédő és antioxidáns tulajdonságaihoz van köze.

Egy tanulmány megállapította, hogy D-vitamin-hiány esetén a bőr gyorsabban leég, amikor napozásnak van kitéve. A napozás az egyik legnagyobb külső okozója a finom ráncoknak és a pigmentációnak, így ha elegendő D-vitamin van a szervezetben, az segíthet megelőzni a bőr idő előtti öregedésének jeleit.

Ennek értelmében a következő logikus lépés a D-vitaminszint mielőbbi növelése lenne, a kutatások azonban azt mutatják, hogy csak azoknak érdemes D-vitamint pótolniuk, akiknél hiány áll fenn.

A pótlás előtt forduljunk orvoshoz, és vizsgáltassuk ki magunkat. Egy patkányokon végzett tanulmány szerint a túl kevés és a túl sok D-vitamin egyaránt korai öregedéshez vezethet.

(Dontage)

Nyitókép: Shutterstock