Sárga kapszulákból kirakott Nap forma, D-vitamin

Nem mindegy, hogyan szeded a D-vitamint

Akár hatástalanná is válhat, ha bizonyos szabályokat nem tartunk be a szedésénél.


Az viszonylag közismert tény, hogyan tudunk elegendő D-vitamint juttatni a szervezetünkbe, azt viszont már kevesebben tudják, milyen szempontokat kell szem előtt tartani, hogy hatékony legyen a vitaminszedés. Ezeket szedtük össze alább a vince.hu cikke alapján.

1. Étkezés közben kell bevenni

Zsírban oldódó vitamin lévén legjobb, ha a egészséges zsírokat tartalmazó élelmiszerekkel (olívaolaj, magvak, diófélék, halak és tojás) együtt vesszük be. A kutatók azt viszont még vizsgálják, az alacsony vagy magas zsírtartalmú ételekkel együtt szívódik fel jobban a D-vitamin.

2. Érdemes reggel bevenni

A reggeli vitaminbevitel egyik nagy előnye, hogy könnyedén beépíthetjük a reggeli rutinunkba, így nem fogunk róla megfeledkezni. Ráadásul a D-vitamin túlzott bevitele egyes embereknél alvászavart okoz, így tényleg jobb, ha inkább a reggeli órákban vesszük be.

Ha még így is kimarad néha a beszedése, akkor a telefonunkon is beállíthatunk róla egy emlékeztetőt.

Milyen esetben szükséges a D-vitamin szedése?

A d-vitamin szükségessége többek között attól függ, mennyi napsütést kapunk, és hogy mennyi vitamint tartalmaz az étrendünk.

Emellett a bőrtónusunk is számít: minél sötétebb a bőrünk, annál több melanint (pigment) tartalmaz, ami segít megvédeni a bőrt a nap ultraibolya sugaraitól. Ez viszont csökkenti a bőr D-vitamin termelő képességét, főleg akkor, ha felhős területen élünk.

Az életkor és bizonyos egészségügyi problémák (cöliákia, cisztás fibrózis, vese- és májbetegségek) is befolyásolják a D-vitamin felszívódását.

Ha a D-vitamint megfelelően és rendszeresen szedjük, akkor fenntarthatjuk a csontok egészségét, erősíthetjük az immunrendszerünket, segíthetjük az egészséges mentális állapot megőrzését, csökkenthetjük az izomgörcsök gyakoriságát és még a rákos megbetegedéseket is megelőzhetjük.

Nyitókép: Shutterstock