30 hét zsírdiéta után az egerek Alzheimer-kór jelét mutatták

30 hét zsírdiéta után az egerek Alzheimer-kór jelét mutatták

Azt már régóta tudjuk, hogy az olcsó, könnyen elérhető és feldolgozott élelmiszerek egészségtelenek számunkra. Egy új egérkutatás azonban azt is alátámasztotta, hogy a magas zsír és cukortartalmú étrend és a kognitív hanyatlás összefüggenek.


"Az elhízás és a cukorbetegség károsítja a központi idegrendszert, súlyosbítva a pszichiátriai rendellenességeket és a kognitív hanyatlást. Ezt egerekkel végzett vizsgálatunkban kimutattuk"

– mondta Larisa Bobrovskaya, a Dél-ausztrál Egyetem idegkutatója és biokémikusa.

„Az már jól ismert, hogy a krónikus elhízás és a 2-es típusú diabétesz gyakran összefüggésbe hozható az Alzheimer-kórral, valamint sok más társbetegséggel, beleértve a szív és érrendszeri betegségeket és a veseműködési zavarokat. Sőt, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség egyre inkább összefügg a központi idegrendszer működésének károsodásával, súlyosbítva a pszichiátriai és kognitív rendellenességeket, beleértve a hangulati zavarokat és a demenciát"

– olvasható a csapat új tanulmánya a Science Alert oldalán.

A kísérlet során az egerek 30 héten keresztül magas zsírtartalmú étrendet kaptak. Elhíztak és nagyobb volt a szorongásszerű viselkedés kockázata, illetve magasabb tau-szintet mutattak az agyukban, ami az Alzheimer-kór kialakulásához vezethet. Ezen kívül a diéta glükóz intoleranciát és inzulinrezisztenciát alakított ki és több volt a depresszió és a szorongásszerű viselkedés.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a magas zsírtartalmú étrend elősegíti a perifériás inzulinrezisztencia kialakulását, és fokozza a kognitív viselkedés változásait az egerekben. A diéta által kiváltott kóros változások lehetséges következménye végső soron a kognitív hiányosságok súlyosbodása"

– írják a kutatók.

Ez kissé aggasztónak tűnhet az elhízott, vagy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára, de ezeknek a tényezőknek a megértése hasznos a tudósok számára, hogy új kezeléseket fedezzenek fel.

Nyitókép: Unsplash