III. Károly király

III. Károly diagnózisán túl: betegségek a királyi család más tagjainál

III. Károly király megkezdte a kezelést, miután rákot diagnosztizáltak nála − az orvosok tanácsára az uralkodó visszalépett a nyilvános feladatoktól.


A királyi család tagjai általában inkább titokban tartják egészségügyi problémáikat, de a Buckingham-palota szerint a király úgy döntött, hogy „megosztja a diagnózisát, hogy megelőzze a spekulációkat". A közlemény hozzáteszi, hogy a diagnózist abban a reményben is tette közzé, hogy „ez segíthet együttérzést kiváltani azokkal szemben, akik világszerte rákban szenvednek".

Most összegyűjtöttük a többi olyan brit uralkodó esetét, akinél súlyos egészségügyi problémákat diagnosztizáltak, és arról többé-kevésbé a nyilvánosságot is tájékoztatták.

​II. Erzsébet királynő

II. Erzs\u00e9bet kir\u00e1lyn\u0151

Fotó: Getty Images

A király édesanyja, II. Erzsébet királynő általában egészséges volt, de 2022 februárjában koronavírust diagnosztizáltak nála. A 2022 szeptemberében, 96 éves korában bekövetkezett halála előtti hónapokban aggályok merültek fel a mozgékonyságával kapcsolatban, miután abban az évben kihagyta az állami parlamenti megnyitót.

2021 októberében a királynő egy éjszakát a London központjában található King Edward VII. kórházban töltött, miután lemondta észak-írországi látogatását − nem volt világos, miért került kórházba. A Buckingham-palota közölte, hogy „előzetes vizsgálatokra" vették fel, de egy nappal később visszatért a windsori kastélyba, és „jó hangulatú maradt".

Nyolc év óta ez volt az első éjszakai kórházi tartózkodása – az ezt megelőző egy 2013-as gasztroenteritisz miatt volt.

​Fülöp herceg

II. Erzs\u00e9bet \u00e9s F\u00fcl\u00f6p herceg

Fotó: Getty Images

Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő férje és Károly király apja 99 éves korában, 2021 áprilisában halt meg. Egy hónappal korábban „sikeres beavatkozáson" esett át egy már meglévő szívbetegsége miatt.

2012-ben kihagyta a királynő gyémántjubileumi ünnepségeit, mivel kórházban kezelték hólyagfertőzéssel. 2011-ben pedig mellkasi fájdalmak miatt szállították helikopterrel kórházba Sandringhamből. Ekkor elzáródott koszorúérrel kezelték, és minimálisan invazív koszorúér-stent-eljárást hajtottak végre rajta.

Két évvel korábban Fülöp herceg autóbalesetet szenvedett, amikor járművével egy másik autónak ütközött. Nem sérült meg, de elővigyázatosságból orvoshoz került.

​Margit hercegnő

Margit hercegn\u0151

Fotó: Getty Images

A királynő húga a 2002-ben bekövetkezett halála előtti években többször is agyvérzést kapott. 1999-ben egy forró fürdőben súlyosan leforrázta a lábát, ami később kihatott a járóképességére is.

​Erzsébet anyakirályné

Margit hercegn\u0151 \u00e9s Erzs\u00e9bet anyakir\u00e1lyn\u00e9

Fotó: Getty Images

II. Erzsébet királynő édesanyja, aki 101 éves korában, 2002-ben halt meg, tartós fekélyektől szenvedett a bal lábán, és csípőproblémái voltak, amelyek későbbi életében megnehezítették a járást. 1995-ben kicserélték a jobb csípőjét, majd három évvel később a bal csípőjét is.

​VI. György király

VI. Gy\u00f6rgy kir\u00e1ly \u00e9s Erzs\u00e9bet anyakir\u00e1lyn\u00e9

Fotó: Getty Images

1951-ben VI. György királynak, II. Erzsébet királynő apjának eltávolították a bal tüdejének egy részét. Soha nem épült fel teljesen, és egy évvel később meghalt, amikor kiderült, hogy tüdőrákban szenvedett. VI. György király erős dohányos volt, és ennek következtében perifériás érbetegség alakult ki nála, amely időszakos sántítást okozott neki.

​VIII. Edward

VIII. Edward

Fotó: Getty Images

VIII. Edward, aki VI. György király testvére és II. Erzsébet királynő nagybátyja volt, 1963 januárjában történt lemondásáig volt király. Bátyjához hasonlóan erős dohányos volt, és 1972-ben halt meg torokrákban.

​Sarah Ferguson, yorki hercegné

Sarah Ferguson

Fotó: Getty Images

Sarahnál 2024 januárjában − mindössze hat hónappal azután, hogy mellrákkal kezelték − bőrrákot diagnosztizáltak. A 64 éves hercegné szóvivője szerint a diagnózis ellenére „jó hangulatban" maradt.

​Katalin, walesi hercegné

Katalin hercegn\u00e9

Fotó: Getty Images

A walesi hercegné januárban Londonban hasi műtéten esett át. Azóta hazatért Windsorba, és a Kensington-palota szerint „jó úton halad" a lábadozásban.

Forrás: Sky News

Nyitókép: Getty Images